Društvo

MУП РС упозорава дјецу на опасности интернета

БАЊА ЛУКА - Представници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске (РС) одржаће сутра у Сарајеву предавање за дјецу о опасностима које вребају на интернету и другим видовима компјутерског криминала, рекла је Срни портпарол МУП-а Мирна Шоја.


Предавање ће бити одржано сутра у 14.30 у Олимпијској дворани "Зетра" у оквиру програма Кидс фестивала.

"Поводом Дана полиције, који се традиционално обиљежава на овом фестивалу, одлучили смо да за дјецу, која ће доћи из свих крајева земље, одржимо едукативно предавање о свим опасностима које вребају на интернету, а којих она најчешће нису ни свјесна", појаснила је Шоја. 

Према њеним ријечима, циљ МУП-а РС је да подуче дјецу како да препознају те опасности и заштите себе, као и да их упуте како да пријаве све сумњиве ситуације.

"Већина дјеце школског узраста активно користи интернет, а уопште нису свјесна посљедица својих поступака, односно да њихови подаци, фотографије и слично могу бити злоупотребљени. У оквиру ове едукације, са дјецом ћемо такође причати и о вршњачком насиљу на интернету и злоупотребама путем мобилних телефона", нагласила је Шоја. 

Ово предавање, каже она, од наредне школске године биће организовано у школама широм РС, јер је циљ МУП-а да што већи број дјеце едукује о начинима како да се заштите од потенцијалних опасности компјутерског криминала.

"Пројекат МУП-а РС подржало је и Министарство просвјете и културе и Министарство за породицу, омладину и спорт РС, а осим дјеце, настојаћемо да у едукацију укључимо и наставни кадар у школама, као и саме родитеље", додала је Шоја. 

Она је нагласила да МУП РС припрема и посебну интернет страницу о компјутерском криминалу на којој ће бити објашњени сви видови компјутерског криминала, од злоупотребе платних картица до дјечије порнографије, начинима како да се грађани заштите од превара, а постојаће и могућност да путем ње, све такве случајеве директно пријаве Одјељењу за високо-технолошки криминал МУП-а РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog