Društvo

Вододстај Дунава све виши

НОВИ САД - Руководилац одбране од поплава за подручје Војводине Мирко Галоња изјавио је да је јутрос код Новог Сада измјерен водостај ријеке Дунав од 679 центиметара, што је за 23 центиметра више у односу на јучерашњи дан.


"Сутра би Дунав код Новог Сада требало да порасте за нешто мање од десетак центиметара и заустави се на коти од 685 до 686 центиметара, после чега ће водостај реке почети да опада. На том водостају Нови Сад је у потпуности безбедан од набујале реке и сигурно неће бити поплављен ниједан део града", рекао је Галоња.

Он је додао да је водостај Дунава код Бездана и Апатина кулминирао током ноћи, али да је јутрос почело његово опадање.

"Дунав је јуче код Бездана досегао 720 центиметара, што је трећи највиши измерени водостај за протеклих 100 година, колико се врше осматрања велике реке у Војводини. Према јутрошњим извештајима Дунав је и код Бездана, али и Апатина већ почео да опада за један центиметар, што је знак да ће и код Новог Сада опасти водостај за исто толико током сутрашњег дана", рекао је Галоња.

Он је рекао да се од јуче под водом налази одређени број кућа на десној, сремској обали Дунава, на подрчју општине Беочин и насеља Черевић, које немају изграђене насипе за одбрану од поплава.

"У питању је десетак до 15 кућа у небрањеној зони насеља Черевић, и неке куће у насељу Дунавац у општини Беочин. Куће се налазе практично на самој обали Дунава и у њих се налило 50 до 60 центиметара воде, а људи су из њих већ извукли ствари", рекао је Галоња.

Он је додао да су све куће које се налазе на вишим дијеловима тих мјеста потпуно безбједне од поплава.

"Ми шаљемо сав потребни алат и материјал власницима угрожених кућа и објеката, како би се и сами одбранили од Дунава, за ових пар дана док не прође поплавни талас", рекао је Галоња.

Према његовим ријечима, под водом се налазе и дијелови регионалног пута на тој обали Дунава, који је од синоћ неупотребљив за саобраћај.

"Реч је о деловима регионалног пута од Беочина, према Нештину и Бачкој Паланци, који је потопио Дунав и он је данас неупотребљив за саобраћај. За одбрану од поплава у поменутим подручјима надлежан је Општински штаб, а ми чинимо све, као и Јавно водопривредно предузеће 'Воде Војводине', да им помогнемо у одбрани од Дунава", рекао је Галоња.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog