Društvo

За БХ НВО 21,5 милиона евра

САРАЈЕВО - Европска комисија у БиХ од 1996. године до сада донирала је 21,5 милиона евра за невладин сектор, односно пројекте које су проводиле разне организације.


Позивајући се на информације из Делегације Европске комисије у БиХ, "Независне новине" у сутрашњем броју пишу да је новац додијељен за пројекте јачања цивилног друштва и локалне управе, а да је до 2006. године потрошено 13,7 милиона евра.

БиХ од 2007. године има право и на неке претприступне фондове, па је, према подацима Европске комисије у БиХ, до краја 2009. године уложено 7,8 милиона евра за пројекте јачања локалне демократије и дијалога.

Процјењује се да у БиХ постоји око 8.000 невладиних организација, а да их је око 1.000 активно.

Предсједник Алумни центра за интердисциплинарне постдипломске студије /АЦИПС/ Санел Хускић оцијенио је да се не виде резултати уложеног новца у цивилно друштво у БиХ, а за такву ситуацију криви и невладин сектор, јер се стиче утисак да је функцију цивилног друштва преузело неколико људи.

"Нема плурализма, а томе је допринио и невладин сектор. У БиХ има неколико јаких невладиних организација и оне већ раде своје пројекте", истакао је Хускић и додао да АЦИПС није добио новац од Европске комисије, осим 300 евра мјесечно за информације које пружају студентима Центра за интердисциплинарне постдипломске студије.

Извршни директор Центра цивилних иницијатива Игор Стојановић рекао је да је ЦЦИ након јављања на тендер Европске комисије добио 100.000 евра за реализацију пројеката које је понудио.

"Радимо са невладиним организацијама из БиХ на многим пројектима, а вриједност се креће око 250.000 долара по свакој области", нагласио је Стојановић.

Пројект менаџер ЦЦИ Адис Араповић тврди да међународне организације издвајају мање новца него власти у БиХ.

"Према неким истраживањима, из свих буџета у БиХ годишње буде издвојено од 50 до 150 милиона КМ помоћи невладиним организацијама. Ту су, углавном, спортска друштва, борачке организације и онда се стиче дојам да има много НВО, а све се претвара у социјалну причу или добар начин да власти перу новац преко НВО", рекао је Араповић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog