Društvo

Заједно за ратне злочинце: ХРТ. Томпсон, Драгојевић...

Оливер Драгојевић, Марко Перковић Томпсон и Тереза Кесовија пjевали на концерту подршке хашким оптуженицима, a ХРТ директно преносио концерт "За истину".


Oрганизације грађанског друштва упозоравају да је манифестација била "на граници ратнохушкачке пропаганде".

 

Организације грађанског друштва из Хрватске оптужиле су Хрватску радиотелевизију (ХРТ) да је директан пренос концерта "За истину", на коме је пружена подршка Хрватима оптуженим пред Хашким судом, био "на граници ратнохушкачке пропаганде".

На концерту, одржаном 13. јуна,  наступили су,  између осталих, Оливер Драгојевић, Марко Перковић Томпсон, Тереза Кесовија, Мате Булић, Дражен Зечић, Томислав Бралић.

Како преноси Радио Далмација  током концерта у сплитској Спаладиум арени прикупљено је 100 хиљада куна (око 14.000 евра) од телефонских позива и 50 хиљада куна продајом слика.

Организатори су саопштили да је 70 одсто средстава прикупљених на концерту намијењено правној помоћи хрватским генералима који су у Хагу, а 30 одсто онима који су у притвору у Хрватској.

Концерт су организирали ХВИДР-а Сплитско-далматинске жупаније и национална Заклада за истину о Домовинском рату, а под покровитељством града Сплита и Сплитско-далматинске жупаније.

У отвореном писму 17 грађанских организација каже се да је ХРТ преносом дао "јавни  значај особама које су кршиле правно-демократска начела оспоравајући пресуде Трибунала".

"Те особе су оспоравале и пресуде хрватских судова, донесене у коректно вођеним поступцима, инсистирајући на невиности особа за које је недвосмислено утврђено да су наредиле или извршиле ратне злочине и злочине против човјечности", наводи се у тексту.

Коначно, ХРТ је у потпуности занемарио патњу жртава ових злочина, величајући и називајући "херојима" ратне злочинце, као и особе против којих се воде процеси за ратне злочине или за које постоји основана сумња да су учествовали у почињењу злочина.

"Пренос концерта 'За истину' био је на граници ратнохушкачке пропаганде и као такав је озбиљно угрозио процес помирења у Хрватској и региону, али и сам процес демократизације за који је нужно суочавање са прошлошћу на темељу вјеродостојних чињеница", упозорава се у саопштењу.

Посебно је проблематична чињеница да је овај пренос, концерт и његову поруку подржао и предсједник Програмског вијећа ХРТ Звонко Милас, што наводи на закључак да се овдје ради о службеном ставу ХРТ, сматрају грађанске организације.

"Позивамо надлежне институције да реагују на ово кршење Закона о ХРТ, као и на појаве оспоравања утврђених чињеница о ратним злочинима и кривичној одговорности појединаца у медијском простору јавне телевизије", наводи се у тексту.

Саопштење су потписале грађанске организације из Загреба, Осијека, Пореча, Пуле, Вуковара и других хрватских градова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog