Društvo

СПЦ: Манастири нису опустјели

БЕОГРАД – Информативна служба Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске демантовала је данас тврдње да је дошло до масовног егзодуса монаштва те епархије и апеловала на медије да изјаве и саопштења „појединих одбјеглих монашких лица не сматрају релевантним”.


Према подацима епархије и Министарства вјера у епархији живи 176 монаха и монахиња, не рачунајући искушенике који још немају званичан статус монашких лица, сви парохијски свештеници су и даље на служби и редовно обављају дужности, мања група је самовољно напустила неке манастире, али ниједан од њих није остао празан, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је углавном ријеч о монасима који су више пута мијењали своје мјесто боравка и који су одлучили да живе по приватним кућама или објектима.

„Епархија Рашко-призренска најоштрије демантује преношење необјективних изјава појединих одбеглих монашких лица и њихових саопштења и апелује на медије да се неодговорне изјаве и саопштења које дају та лица и њихови следбеници не могу сматрати релевантним црквеним ставовима и представљају покушај свесног обмањивања јавности”, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да се у манастиру Црна Река, из кога је прије неколико дана отишао дио братства, живот сасвим нормализовао и да монаси са игуманом редовно дочекују поклонике и спремају се да прославе славу Светог Петра Коришког.

Епархију је самовољно напустила мања група монаха и поред свих увјеравања надлежног епископа да не постоје никакви разлози за такво понашање, наведено је у саопштењу.

„Приче о наводном прогону и терору у Епархији најобичније су инсинуације и клевете, које нажалост шире управо неки од тих лица који самовољно напуштају манастире”, наведено је у саопштењу.

Митрополит Амфилохије није никоме дао канонски одступ, осим четворици монаха који су по одлуци Светог архијеријског Сабора и Синода напустили епархију заједно са умировљеним епископом Артемијем, закључује се у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog