Društvo

Оптужница против Алишпаге

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зулфикара Алишпаге званог Зука (52), држављанина БиХ и Србије, који је оптужен за ратни злочин против хрватских цивила на подручју општине Коњиц - саопштено је из Тужилаштва.


Алишпаго је оптужен за ратни злочин учињен на подручју села Трусина у општини Коњиц 16. априла 1993. године, када су убијене 22 лица хрватске националности, односно 19 цивила и три војника Хрватског вијећа одбране који су се претходно предали. Тада су рањена четири лица, међу којима и двоје дјеце.

Он је оптужен да је за вријеме рата у БиХ у својству команданта Специјалног одреда за посебне намјене при Штабу Врховне команде Армије БиХ под називом "Зулфикар" поступао супротно Женевској конвенцији о заштити цивилних лица за вријеме рата и Женевској конвенцији о поступању са ратним заробљеницима.

У оптужници се наводи да Алишпаго, као надређено лице са стварном и ефективном контролом над припадницима Специјалног одреда "Зулфикар", иако је знао да су њему подређени припадници ове јединице учинили злочин, није предузео нужне и разумне мјере да починиоци дјела буду кажњени, чиме је починио ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Припадници Сипе су по налогу Тужилаштва БиХ ухапсили Алишпагу 1. фебруара и он се од тада налази у притвору.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog