Društvo

Медијима пет милиона

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске данас је донијела одлуку о додјели пет милиона КМ медијима у Српској, а средства ће бити обезбјеђена из буџета Владе за 2010. годину.


"Телевизијским станицама намијењено је 2,25 милиона КМ, писаним медијима 2,2 милиона КМ и радио станицама 550.000 КМ", изјавила је шеф Бироа за односе са јавношћу Владе РС Вера Сајић.

Генерални секретаријат Владе РС расписаће јавни позив за додјелу новчаних средстава медијима у РС, а рок за пријављивање пројеката за додјелу средстава биће 90 дана од дана објављивања јавног позива.

"Сви пројекти, које медијске куће доставе на јавни позив, треба да имају за циљ унапређење информисаности грађана РС и реализације програма, те да буду од општег друштвеног интереса", рекла је Сајићева.

Она је напоменула да ће Влада РС доносити одлуку о додјели новчаних средстава медијским кућама чији пројекти испуњавају услове из јавног позива.

Влада РС се је на данашњој сједници прихватила прелиминарну инфомацију о утрошку средстава помоћи коју је дозначила медијским кућама у РС у двије транше, а укупно је уплаћено 4.975. 613,56 КМ.

Министарству финансија дата је сагласност да упути захтјев за поврат дозначених средстава Телевизији "Балкан" из Бијељине, радију Соколац, Братунац и радију Пинк из Бање Луке.

Телевизији "Балкан" одузета је дозвола за рад 29. децембра 2009. године ради кршења правила и прописа Регулаторне агенције за комуникације, тако да никада није реализовала свој телевизијски програм.

Радио Соколац престао је са радом 10. априла 2009. године, односно предмет је проглашене ликвидације, а радио Братунац је 1. јануара 2010. године угашен одлуком Скупштине општине Братунац.

"Радио Пинк Бања Лука до данашњег дана и поред више писаних и усмених захтјева није доставио нити један доказ којим би потврдио тврдњу из извјештаја од 10. фебруара 2010. године о намјенском утрошку дозначених средстава", појаснила је Сајићева.

Влада РС задужила је данас Министарство финансија да по истеку обавезујућег периода од девет мјесеци достави коначан извјештај о утрошку средстава.

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko je iskrena podrška Aleksandra Vučića Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog