Društvo

Хитна сједница Савјета за националну безбједност

Предсједник Србије Борис Тадић сазвао је хитну сједницу Савјета за националну безбједност, након што је једна особа погинула, а 11 рањено у бомбашком нападу на српске демонстранте у Косовској Митровици.


Срби протествовали због отварања канцеларије косовске владе у сјеверном дијелу града.

У току је сједница Савјета за националну безбједност, коју је предсједник Борис Тадић сазвао непосредно пошто је у експлозији у Косовској Митровици погинула једна, а рањено 11 особа.

Експлозија се догодила током протеста око 1.000 Срба у сјеверном, српском дијелу подијељеног града на Косову, који су се окупили у околини насеља Бошњачка махала у знак протеста против отварања канцеларије косовске владе у том дијелу града.

Од посљедица рањавања преминуо је педијатар Месуд Џековић, а здравствено стање осталих 11 повријеђених је стабилно. Џековић је страдао испред куће у којој је живио са породицом.

Непосредно послије експлозије, околину Бошњачке махале блокирале су јаке снаге ''Косовске полиције'' и Еулекса. Према расположивим информацијама, међу српским демонстрантима експлодирала је ручна граната.

Од 11 повријеђених пет су мушкарци, а шест жене и у највећем броју случајева ријеч је о повредама екстремитета које су од гелера.

Један од повријеђених Зоран Ракић изјавио је да Срби никога нису било чиме изазвали и да се радило о мирном протесту.

"Мирно смо стајали. У једном тренутку смо само зачули и осетили експлозију. Био сам са супругом и у том тренутку осетио сам бол у руци", рекао је Ракић, који је смештен на једном од одјељења митровичке болнице.

Еулекс још нема поуздане информације из ког правца је бачена бомба, рекла је портпарол Мисије ЕУ Ирина Гудељевић.

Гудељевић је казала да је истрага о инциденту у току и да је води ''Полиције Косова''.

"Као подршку косовској полицији, Еулекс је распоредио два вода специјалних полицијских јединица да обезбеде ту област. Ми изражавамо саучешће породици преминулог и саосећамо са онима који су повређени", казала је портпаролка Еулекса.

Начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић, који је очевидац напада, изјавио је да је бомбу бацило непознато лице из дворишта једне албанске породице која се налази у непосредној близини куће убијеног доктора Џековића.

Лидери Срба са сјевера Косова су у заједничкој осуди терористичког напада позвали преостале Србе да не насједају на провокације и да остану мирни, а за 14.00 часова најављено је протестно окупљање на тргу Шумадије у сјеверном дијелу Косовске Митровице гдје живи преосталих 25 000 Срба.

Експлозија се догодила нешто прије 10 сати у насељу Бошњачка Махала у тренутку док је више стотина Срба протестовало због најављеног отварања "Канцеларије за цивилне услуге при Министарству за локалну самоуправу Владе Косова".

Taдић позива међународне институције да реагују

Предсједник Борис Тадић затражио је од међународних институција најоштрије реаговање и очување реда и законитости на Косову и Метохији и нагласио да Србија неће одговарати на провокације које пријете да угрозе стабилност у региону.

Тадић је истакао да је ситуација на Косову и Метохији највећи безбједносни изазов за Србију и позвао међународну заједницу да реагује на покушаје дестабилизације тог подручја.

"Као председник републике захтевам од свих међународних институција најоштрије реаговање и очување реда и законитости на Косову и Метохији и спречавање провокакција и претњи миру", рекао је предсједник Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog