Nauka

Научници открили да се Мјесец смежурава

ВАШИНГТОН – Нова истраживања америчке Националне аеронаутичке и свемирске агенције показала су да се кратери на Мјесецу и даље смањују што значи да је Земљин сателит и даље геолошки активан.


Научници су открили да се 14 пукотина на Мјесецу смањује, иако се мислило да је тај процес завршен прије више од милијарду година, објављено је данас у магазину Сајенс.

Научник Томас Вотерс из Центра за Земљу и планетарне студија при музеју Смитсонијан са групом сарадника дошао да је до тог открића на основу најновијих снимака Месеца које је направила НАСА.

Сужавање пукотина раније је било примјећено на Мјесечевом полутару, али ово је први пут да је прибављен доказ постојања такве појаве и у другим дијеловима Мјесеца.

Вотерс каже да на сликама смањивање појединих пукотина изгледа као да се догодило недавно што би значило да је Мјесец и даље активан јер је нешто морало то да проузрокује.

Скупљање пукотина на појединим мјестима је и до 100 метара, што није могуће видети голим оком, али се може видјети на снимцима високе резолуције направљеним из космоса.

Вотерс наводи да то не значи да ће Мјесец нестати, као и да то неће имати никакве посљедице по Земљу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog