Tema nedelje

Првојануарско ударање бриге

Aутомобили паркирани на фонтани код Робне куће ''Боска'' у Бањој Луци, и цијелим простором оног дијела трга на којем се налазе клупе и који је предвиђен за скејтере, стварају слику која говори да се Нова година увелико славила и 1. jануара.


Пише: Жељко Свитлица

Синоћ се славила такозвана реприза Нове године, обичај познат по томе што се то вече обично докусурите алкохолом и спискате оне конвертибилне марке које нисте вече прије. Већ између 21 и 22 часа, скоро сви угоститељски објекти у граду су били попуњени, а упркос хладном времену, магловите улице су врвиле од  аутомобила, а залеђени тротоари одјекивали под женским штиклама до дуго у ноћ.

На паркингу испред Дома омладине и околним улицама, у 22 сата није било ни једног мјеста за паркирање, што је могуће објаснити близином веома популарних клубова ''Кристал''  у хотелу ''Палас'' и оближње'' Круне''.

Аутомобили су непрестано кружили, тражећи слободан комад асфалта, на једном од већих простора за паркирање у граду, између Музеја савремене умјетности РС и зграде Електрокрајине и тад постајете свјесни да су сви похрлили на репризу новогодишње ноћи, али и да у овом граду вјероватно има превише аутомобила.

Огроман број људи, који су се тискали по шанковима и висећим столовима, за чији се само комадић простора унапријед морала договорити резервација, убиједи човјека да славље неће престати ни сутра. На све стране честитања Нове године, толико има познатих људи које нисте видјели 31. децембра увече, а ред је да се пожели све најбоље кад се сретнете, и то се ради, тамо негдје, бар до 6. јануара. Код нас се празници и званично заврше тек 14. јануара отприлике,  када прославимо и Нову годину по другом календару, љубећи се три пута у образ са онима са којима смо то већ урадили бар три пута до тад, док нам се по души разлијева пијани и наивни осјећај посебности, узрокован баш тим, разуму несхватљивим, двоструким слављењем преласка из 2010. године у наредну.

У два часа након поноћи, ред такси возила на аутобуским стајалиштима на Тргу Крајине чека омладину из поменуте ''Круне''. Аутомобили раде трошећи нафту која треба да поскупи. Таксисти пуше цигарете, за које од јутрос треба издвојити више пара; Неке веома младе дјевојке у кратким сукњама се кикоћу и питају непознатог младића да ли има аутомобил, како би удобно стигле до клуба ''Андерграунд'' (подземље), који је нешто даље од центра. Полиција је зауставила неког ''форд фокуса'' надомак Старе аутобуске станице, а из ''Клуба умјетника'' се чуо ''Саншајн'', па Харис Џиновић, па неки страни рок.

У Парку Петар Кочић, или ономе што је остало од парка, свијетли декорација која личи на галаксију. Зима је права, то је бар јасно, као и то, зашто су економисти песимисти.

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog