Викиликс - Босић: Поставићу СДС на десницу политичког спектра РС-а, позицију коју је Додик успјешно заузео током кампање

Фронтал ће у наредних неколико дана свакодневно доносити једну или више депеша из америчких амбасада које имају везе са нашим просторима, а које су објављене путем Викиликса. За сваку депешу ћемо оставити линк који води ка оригиналној објави, тако да читаоцима који знају енглески језик препоручујемо да садржај прочитају на сајту Викиликса.


Име објаве

Креирано

Објављено

Класификација

Извор

06САРАЈЕВО3254

2006-12-26 14:42

2011-08-30 01:44

НИЈЕ ПОВЈЕРЉИВО/САМО ЗА СЛУЖБЕНУ УПОТРЕБУ

Амбасада у Сарајеву

 

 

 

ТЕМА: СДС ПРЕЛАЗИ У ДЕСНИЦУ

Резиме

1. Унутарстраначки избори Српске демократске странке (СДС) одржани 16 децембра су открили раскол у странци, са новим водством које је размотрило подршку коју даје уставним промјенама у Босни и Херцеговини. Младен Босић, бивши замјеник предсједника СДС-а и кандидат за предсједника 2006., проглашен је предсједником странке са малом разликом у гласовима. Босић је позвао на демократизацију СДС-а, као и нову страначку платформу и законе и страначке изборе на свим нивоима до краја маја 2007 године. Уз могуће одступање од подршке кључним реформама, промјене у водству СДС-а могли би довести до радикализације политичке климе и у Републици Српској и у цијелој Босни, и може довести да бескомпромисни чланови СДС-а покушају повратити контролу странке. КРАЈ РЕЗИМЕА.

СДС ПРИХВАТА ЧАВИЋЕВУ ОСТАВКУ, БИРА БОСИЋА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА

2. На састанку главног одбора 15. децембра и страначке скупштине 16. децембра, СДС је формално прихватила оставку свог предсједника, Драгана Чавића и изабрла Младена Босића на чело странке за наредних шест мјесеци. Босић је поразио свог противника, градоначелника Источног Сарајева Радомира Кезуновића, познатог као преставника Чавићевог табора, у обрачуну од 190 до 108. Иако је побиједио Кезуновића за велики број гласова, Босић је освојио неопходну вечину свих делегата за само 14 гласова.

3. Иако је донедавно био замјеник предсједника СДС-а, Босић је био СДС-ов кандидат за српског члана Предсједништва на изборима у октобру 2006. Босић је претходно био босански амбасадор у Словенији и, док је био замјеник предсједника СДС-а, представљао је странку на техничким разговорима о уставним промјенама које је предводио УСИП. Босић је тренутно директор Телекома Српске у Брчком и члан је Скупштине Брчког.

БОСИЋ ПЛАНИРА “ДЕМОКРАТИЗАЦИЈУ” И РАЗМАТРАЊЕ ПОЛИТИКЕ СТРАНКЕ

4. Јавно, а и на састанку са чиновником амбасаде, Босић је истакао своје циљеве током своје кратке владавине; демократизацију и децентрализацију странке. Босић је рекао да би се СДС ујединио наког губитка на изборима 2006, он ће потакнути на доношење нових страначких закона до краја 2007 године. На основу ових нових процедура избори ће бити одржани на свим нивоима унутар странке, почевши од општинског и регионалног нивоа, па до избора за главни одбор, предсједништво и предсједника и доношења нове страначке платформе до краја маја.

5. На питање шта значи нова платформа за СДС, Босић је рекао чиновнику амбасаде да није намјеравао да радикализује СДС, него да ће поставити СДС на десницу политичког спектра РС-а, позицију коју је, како је он рекао, премијер РС-а Милорад Додик успјешно заузео током кампање 2006 године.

Што се тиче тренутне иницијативе за реформу, као што је реформа полиције и устава, Босић није искључио подршку, али је рекао да СДС неће учествовати у овим процесима „као пратилац Додику“. Што се тиче реформе полиције, Босић је изјавио да ће резолуције које је донијела Народна Скупштина РС-а бити циљ станке, обећавајући да ће СДС бити у опозицији сваком документу у вези реформе полиције који одступа од овог оквира.

6. Када је у питању реформа устава, Босић је изјавио да је Главни одбор СДС-а подржао Мартовски пакет уставних реформи и да су СДС-ови заступници у Парламенту гласали за доношење реформи, пораз овог пакета у Представничком дому је значио да је овај пакет мртав. Ако се пакет поново уведе у Представнички дом, Босић је рекао да ће странке морати поново разговарати о пакету под новим политичким условима. Босић није искључио евентуалну подршку СДС-а повратку Мартовског пакета, али је неколико пута поновио да СДС неће заузети такав став без искључиве подршке водства странке и њене базе.

ОПОЗИЦИЈА У ОПОЗИЦИЈИ

7. Босићево танко водство није једини фактор константних подјела унутар СДС-а након борбе за власт. Заступник СДС-а у Представничком дому Момцило Новаковић се јавно успротивио Босићевом плану да поново размотри подршку Мартовском пакету. У изјави за дневни лист Еуро Блиц, Новаковић најавио своју оставку као лидер руковоства странке у Представничком дому јер није могао прихватити одлуку странке да поново подржи пакет. Новаковић сматра да неће бити бољег пакета уставних промјена за РС.

НАКОН БОСИЋА...

8. Многи, посебно они који подржавају бившег предсједника СДС-а Драгана Чавића, тврде да тренутна борба за водство тек почиње. Они су изјавили да потез смјене Чавића и довођење Босића представља покушај присталица СДС-а, укључујући особе које је склонио ОХР као што је Драган Калинић, да утврде свој положај у странци. Иако није било јавних покушаја таквих особа да утврде свој положај у странци, многи посматрачи, унутар и изаван СДС-а, су питали да ли ће особе као Калинић, бити аутоматски рехабилитовани након наводног одласка ОХР-а средином 2007 године.

КОМЕНТАР

9. Мало ко осјећа да избор Младена Босића представља крај борби око водства СДС-а, и даљњу подјелу, чак постанак ривалске странке, се не може искључити. Иако СДС тренутно има мало позиција на државном или ентитетском нивоу, посљедица ових сукоба је важна и за РС и за политику на државном нивоу. СДС ће највјероватније задржати подршку уставној реформи и рефоми полиције, чинећи усвајање тих реформи политички ризик за премијера РС-а Милорада Додика. Такође, ако СДС одабере националистичку реторику, ово би могло преусмјерити политику, не само кампању, Додикове владе у десно. На крају, покушаји националиста као што је Драган Калинић да заузму контролу над СДС-ома, било директно или индиректно, могао би бити један од првих изазазова за Босну након одласка ОХР-а. КРАЈ КОМЕНТАРА.

ЦЕФКИН

Депеша на енглеском језику (оригинал)

 

Везане вијести:

Викиликс - Додик: Говор о референдуму је предизборна реторика

Викиликс - Шта је Додик обећао а шта испунио

Викиликс – Голић: Већина Додикових савјетника обогатила се далеко изнад својих званичних примања

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog