Nauka

АНУРС - Андрић између Истока и Запада ; Кузмановић: Андрић нас је приближио Европи

БАЊАЛУКА - Дјело Иве Андрића не само да живи и траје, већ остаје дјело свевременске вриједности, а Андрић није само наш писац, већ је свјетско име, изјавио је данас предсједник Академија наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) Рајко Кузмановић.


Кузмановић је у изјави Срни рекао да, организовањем дводневног научног скупа "Андрић између Истока и Запада" АНУРС жели да се прикључи обиљежавању 50 година од добијања Нобелове награде за књижевност, али истовремено и обиљежавању 100 година од објављивања његове прве пјесме у "Босанској вили".

Он је истакао да АНУРС има задатак да његује културу и дух дјела Иве Андрића, па ће наредне, 2012. године, бити обиљежено 120 година од рођења Иве Андрића, када ће бити објављен и зборник радова о овом истакнутом писцу.

"Пролазе године од времена када је Андрић писао своја дјела, али што се више временски удаљавамо од тих година, јасно се сагледава, не само код нас него и у свијету, да је његово дјело жива стварност, да представља увијек и изнова велики изазов за откривања неоткривених тајни о смислу људског битисања", рекао је Кузмановић у уводној ријечи на овом научном скупу, коме присуствују истакнути академици и професори РС.

Кузмановић је истакао да, ма колико Андрићево дјело било читано, оно никада није прочитано и дочитано у довољној мјери, па кад му се враћамо, долазимо до нових спознаја о свијету чији смо дио, али и о себи самима.

Он каже да назив данашњег научног скупа "Андрић између Истока и Запада" метафорично сугерише саму суштину Андрићевог дјела.

"Истовремено, то је бит његовог казивања и промишљања о прошлости и садашњости овог несрећног дијела Европе, гдје су се вијековима сударали Исток и Запад, још се сударају и, по свему судећи, то ће још дуго трајати", рекао је Кузмановић.

Кузмановић је додао да нас је Иво Андрић приближио Европи.

"Откривао је тајне живота људи из Босне, њихове боли, патње и страдања, али и дубоко међусобно неповјерење једних према другима, па и притајену мржњу између господара и поробљених, између вјера, обичаја и календара", рекао је Кузмановић.

Он је на крају свог излагања истакао да је АНУРС посљедњих десетак година одржала више научних скупова о српским великанима - Кочићу, Ћопићу, Тесли, Миланковићу, Пупину и другима.

Данас је у Бањалуци почео дводневни научни скуп "Андрић између Истока и Запада", на којем ће своја излагања о Иви Андрићу представити угледни академици и професори РС, а покровитељ овог скупа је Министарство науке и технологије РС.

(Срна/Фронтал)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li biste podržali zabranu pušenja u kafićima i restoranima u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog