Представљање манастира добојског краја

ТЕСЛИЋ - У Теслићу је отворена изложба макета и фотографија манастира са подручја добојског краја с циљем промоције духовне и културно-историјске баштине и указивања јавности на потребу очувања ових светиња.


Изложбена поставка макета средњовјековних манастира Озрен, Липље, Возућа и Удрим праћена је обиљем писаних материјала и представља резултат тематског рада Музеја у Добоју завршеног 2004. године.

Виши кустос-историчар Музеја у Добоју Милка Ћосић рекла је да изложба осликава историјско-етнолошки садржај сачињен на основу материјала добијених од бањалучке и зворничко-тузланске епархије и Митрополије дабробосанске.

Ћосићева је истакла да је намјера изложбе да се скрене пажњу јавности на потребу правне, али и сваке друге заштите манастира, као културно-историјског добра.

"Ми, као културни дјелатници, законом смо обавезни да водимо рачуна о заштити покретне културно-историјске баштине. Без обзира на то, покушали смо да кроз ову изложбу дамо властити допринос очувању и ове врсте споменика наше историје и културе", рекла је Ћосићева.

Према њеним ријечима, то је посебно значајно за манастир Возућа који је знатно оштећен и девастиран у посљедњем рату и којем увелико пријети судбина манастира Удрим, који је одавно у рушевинама.

Начелник теслићке општине Саво Касаповић оцијенио је да изложба доприноси развоју културе на нашим просторима и да ће бити веома корисна посебно у погледу сазнања о многим непознатим подацима о манастиру Липље, који се налази на подручју општине Теслић, али и о остала три манастира.

Касаповић је, отварајући изложбу, изразио увјерење да ће изложене експонате погледати велики број Теслићана.

Манастири Озрен и Липље у Републици Српској, те Возућа и Удрим у Федерацији БиХ некада су заједно били дио добојске регије. По народном предању, сви су саграђени у доба Немањића, тачније, у вријеме краља Драгутина. Сва четири манастира била су осликана иконописима и да првобитно су били посвећени Светом Николи, али је сплетом разних историсјких околности данас само манастир Озрен посвећен овом светитељу.

Иложба се може погледати у наредних мјесец дана у галерији СПКД ''Просвјета'' у Теслићу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog