BiH

U BiH ponovo pojeftinjuje gorivo

Na većini benzinskih pumpi u FBiH cijene nafte i naftnih derivata će sutra biti niže za oko pet feninga, dok će na pumpama RS do korekcija cijena doći u naredna dva dana, najavljuju u Ministarstvu trgovine i prometa FBiH i Udruženju vlasnika benzinskih pumpi RS.

 Lejla Glibo, stručni savjetnik u sektoru cijena u Federalnom ministarstvu trgovine, rekla je kako je pristiglo oko stotinu zahtjeva od distributera nafte i naftnih derivata za korekcijom cijena, a koji se odnose na dizele i benzine.

"Ovo pojeftinjenje će cijene benzina na pumpama u FBiH smanjiti na 2,30 KM, a dizela na 2,40 KM", rekla je Glibo.

U Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH objasnili su kako je pad rafinerijskih cijena stvorio uslove za smanjenje i na maloprodajnom tržištu FBiH.

Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, kazao je kako je veoma izvjesno da će danas ili u srijedu biti konačno poznato koliko će cijena goriva pasti i na pumpama RS, dodajući da će cijene ići dolje i do pet feninga.

"Smanjenje cijena goriva u RS je nastavak trenda pada koji traje posljednja dva mjeseca. U ovom vremenu cijena derivata je u odnosu na prethodni period niža za od deset do 0,15 feninga", rekao je Stević.

On je precizirao kako ovo pojeftinjenje znači da će benzini u RS u prosjeku košati oko 2,20 KM, za super 98 će biti potrebno izdvojiti 2,35 KM, a za dizel goriva oko 2,40 KM.

Stević očekuje da će cijene derivata do kraja godine vjerovatno ponovo padati.

Potrošači u BiH su tokom prošle godine bili izloženi stalnim promjenama cijena goriva. Nakon prva četiri mjeseca stalnog rasta goriva, kraj aprila je najavljivan kao vrijeme za pad.

Početkom maja cijene goriva su snižene za pet feninga u FBiH i osam u RS i bilo je to prvo pojeftinjenje ove godine. Analitičari su tada objavili kako je negativni trend povećanja cijena naftnih prerađevina zaustavljen.

Međutim u avgusti je uslijedilo novo poskupljenje, cijene su povećane za pet feninga, dok su se u RS tog mjeseca iznosi cijena mijenjali čak tri puta.

U tom, rekordnom roku, povećanje cijena pravdano je povećanjem rafinerijskih cijena, a građani su brojali devetu korekciju cijena od početka godine.

No, rafinerijske cijene pale su u oktobru, pa je tada gorivo prodavano jeftinije za, u prosjeku, pet feninga.

(Nezavisne novine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog