Svijet

Gasprom ostvario rekordnu dnevnu proizvodnju gasa

BRISEL - Ruski energetski džin "Gasprom" ostvario je 20. decembra rekordnu proizvodnju prirodnog gasa od 1.653 miliona kubnih metara (m3), izjavio je u Briselu izvršni direktor te kompanije Aleksej Miler.

"'Gasprom' je oborio rekord dnevne proizvodnje. To znači da 'Gasprom' fizički može da proizvede više od 600 milijardi kubnih metara gasa godišnje", rekao je Miler u izjavi za novinare.

Miler je ukazao da za Evropu uniju taj rekord predstavlja veoma dobru ilustraciju da "Gasprom" može da u roku i na vrijeme isporuči na tržište "onoliko gasa, koliko je potrebno našim potrošačima u zemlji i u inostranstvu", objavljeno je na Internet strani Finmarket.ru.

U upravi "Gasproma" su pojasnili da je količina od 1.653 miliona m3 rekordna za posljednjih gotovo pet godina.

Preračunato na godišnji obim proizvodnje, to premašuje 603 milijarde m3.

"Tako veliki pokazatelj je rezultat planskog rada 'Gasproma' na uvećanju proizvodnih kapaciteta. Kompanija je sposobna da proizvede onoliko gasa, koliko je potrebno tržištu i u stanju je da zadovolji ne samo tekuću, nego i buduću rastuću tražnju gasa", ukazali su u "Gaspromu".

Miler je podsjetio da je "Gasprom" "prije nekoliko dana takođe postavio istorijski rekord u dnevnim isporukama gasa na evropsko tržište od 550,1 milion kubnih metara".

"Pri tom treba napomenuti da decembar takođe obara rekorde kad je riječ o rastu obima isporuka na evropsko tržište - premašujemo naš planirani obim za više od 18 odsto, što je veoma dobar pokazatelj koji govori da su i 'Sjeverni tok' i 'Južni tok' pravovremeni projekti", ukazao je Miler

Po Mileru, decembarski obim isporuka gasa na tržište Rusije, takođe, premašuje planirani obim za taj mjesec.

"Gasprom" je najveća u svijetu kompanija za eksploataciju gasa, kao i jedna od najvećih uopšte.

Prošle godine je Gasprom zabilježio proizvodnju od 513,2 milijarde m3 prirodnog gasa ili 17 odsto ukupne proizvodnje tog energenta u svijetu.

Pored toga je Gasprom proizveo 32,3 milionona tona sirove nafte i 12,1 milion tona kondenzata gasa.

Gasprom, koji zapošljava 393.000 ljudi, učestvovao je u 2011. sa osam odsto u ukupnom domaćem proizvodu Rusije.

U 2011. je Gasprom, u kome vlada Rusije ima udio od 50,1 odsto, ostvario promet od 158.1 milijarde dolara i čist prihod od 44,6 milijardi

Rusija je najveći proizvođač nafte i zemnog gasa u svijetu, a takođe posjeduju najveće rezerve minerala i energenata.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog