Svijet

Njemačka će 2035. trebati 4 miliona novih radnih mjesta

BERLIN, Njemačkoj će do 2020. biti potrebno 1,7 miliona radnika iz inostranstva kako bi uspostavila ravnotežu između tražnje i ponude na svom tržištu rada. Predviđa se da će 2035. godine, Njemačkoj biti potrebno četiri miliona radnika iz inostranstva, prema podacima Industrijske asocijacije Bavarske.

Ekonomski list „Merkados de el mundo“ objavio je kako je Njemačka postala mašina za otvaranje novih radnih mjesta.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti, Njemačka je peta najkonkurentnija zemlja u svijetu.

Koja je tajna Njemačke?

Njemačka je ovaj nivo konkurentnosti dostigla zahvaljujući višegodišnjem obuzdavanju rasta plata, iako je činjenica da kompanije često smanjuju svoje troškove rada, time što dio proizvodnje prebacuju u zemlje istočne Evrope sa jeftinijom radnom snagom.

Drugi razlog za uspjeh Njemačke je u tome što je ova zemlja uspjela da stvori fleksibilno tržište rada, u kom se zarade mogu brzo prilagoditi ekonomskom kontekstu.

Drugi stub njemačkog modela je produktivnost, odnosno to što njemačke firme proizvode više i bolje, što čini njihove proizvode i usluge konkurentnijima. U Njemačkoj ne postoji zakonski određena minimalna zarada, a 20 odsto Nijemaca zarađuje manje od devet evra po satu.
Takođe, opšte je poznato da su Nijemci velike štediše.

Preostali stubovi na kojima počiva njemački uspjeh su dugotrajna politička stabilnost, kao i to što se u Njemačkoj uvijek misli dugoročno, a promjene se podrobno analiziraju.

Njemački izvoz bi mogao da poraste četiri odsto u 2013.


Njemački izvoz bi u 2013. mogao da poraste četiri odsto, tako prognozira njemačka federacija trgovinskih komora DIHK.

„Njemački izvoz će biti u stanju da ostane konkurentan u teškom ekonomskom okruženju“, izjavio je ekonomista GIHK Volker Trier za današnje izdanje njemačkog lista „Frankfurter Algemajne cajtung“.

Prognoza DIHK je nešto optimističnija od projekcije njemačkog udruženja industrijskih proizvođača BDI, koje je nedavno objavilo da u 2013. očekuje porast njemačkog izvoza „od najmanje tri odsto“, prenijela je agencija AP.

Njemačka je jedan od najvećih svjetskih izvoznika. Najveća evropska ekonomija zahvaljujući upravo izvozu nastavlja da jača, uprkos dužničkoj krizi u evrozoni.

Tanjug/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog