Svijet

Španija objavila ogromne finansijske gubitke Bankije

MADRID - Španija je objavila ogromne finansijske gubitke posrnule domaće banke "Bankija" koja se nalazi u centru bankarske krize u toj zemlji.

 Kreditor "Bankija" ima negativnu vrijednost od 4,148 milijardi evra, a njena majka-firma BFA negativnu vrijednost od 10,444 milijarde evra, navedeno je u saopštenju državnog Fonda za dokapitalizaciju banaka (FROB), a prenosi agencija AFP.

Procjene vrijednosti banaka su ključne u dokapitalizaciji bankarskog sistema, pogođenog ogromnim nivoom rizičnih zajmova nastalih kao posljedica pucanja mjehura nekretnina u 2008. godini.

Španski partneri iz evrozone složili su se u junu da Španiji pozajme do 100 milijardi evra kako bi finansirala dokapitalizaciju banaka.

Članice evrozone su tom prilikom postavile stroge uslove za dobijanje paketa pomoći, uključujući osnivanje loše banke koja treba da pokupi rizične aktive posrnulih banaka.

Ideja je da se španskim bankama omogući da ponovo kreditiraju, što bi udahnulo život recesijom pogođenoj ekonomiji.

Na sastanku FROB-a rečeno je da je postignut konačan dogovor o dokapitalizaciji četiri banke koje su spasene i nacionalizovane, među kojima su "BFA-Bankija", "NCG Banko", "Katalunja Bank" i "Banko de Valensija".

Grupacija "BFA-Bankija" ima definitivno najnižu vrijednost od četiri kreditora.

NCG ima negativnu vrijednost od 3,091 milijardu evra, "Banko de Valensija" od 6,341 milijardi evra i "Katalunja bank" od 6,674 milijardi evra.

Kako navodi FROB, ove banke će "u narednih nekoliko dana" dobiti 36,968 milijardi evra.

Potreba banaka za dodatnim kapitalom biće smanjenja putem prebacivanja loših aktiva u novoosnovanu lošu banku, dodao je FROB.

Agencije/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog