Vijesti

Unija sindikata: Nećemo odustati od svojih zahtijeva

BANJALUKA, - Članovi Unije sindikata budžetskih korisnika u Savezu sindikata Republike Srpske poručili su danas Vladi i premijeru Srpske Aleksandru Džombiću da neće prihvatiti jednostranu odluku o smanjenju plata prosvjetnim radnicima, policiji, državnim službenicima i radnicima u pravosuđu.

Obraćajući se na današnjem protestnom skupu u Zvorniku, održanom pod motom "I mi smo radnici", predsjednik Unije sindikata budžetskih korisnika i predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Srpske Duško Jandrić naglasio je da se ovaj problem može riješiti brzo ukoliko je premijer Džombić spreman da razgovara sa četiri predsjednika granskih sindikata, te potpiše najnižu cijenu rada od 110 KM.

U saopštenju iz Saveza sindikata Republike Srpske navodi se da je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić u svom obraćanju pred oko hiljadu radnika rekao da je ovaj granski sindikat prikupio više od tri hiljade potpisa prosvjetnih radnika, odnosno birača, i tako stekao zakonski osnov da uputi zahtjev Narodnoj skupštini Pepublike Srpske, odnosno skupštinskom Zakonodavnom odboru za autentično tumačenje člana 11 Zakona o štrajku Srpske.

Milić je upozorio Vladu da je zbog svoje jednostrane odluke i samovolje, kojom je smanjila plate prosvjetnim radnicima za 10 odsto, izazvala veliko nezadovoljstvo koje će "eksplodirati" 21. januara 2013. godine, kada će radnici, budžetski korisnici stupiti u generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata uprave Pepublike Srpske Tomislav Vrhovac rekao je da su državnim službenicima u zadnje tri godine jednostrano u više navrata smanjene plate, što je nedopustivo.

Vrhovac je ocijenio da je Vlada Srpske kršila zakone koje je sama donijela, dok sindikat to nikada nije činio, niti će činiti, te pozvao Vladu za pregovarački sto, kako bi se vratile plate državnim službenicima na nivo iz 2012. godine.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović rekao je da je ovo samo početak borbe za zaštitu prava radnika, te da Vlada ne shvata da oni neće odustati od svojih zahtjeva.

Predsjednik Regionalnog odbora Sindikata regije Zvornik Dragan Milošević je poručio premijeru DŽombiću da nema minimuma procesa rada u obrazovanju, da je štrajk za 21. januar 2013. godine zakazan i da će sigurno biti održan ukoliko ostane na snazi odluka o smanjenju plata prosvjetnim radnicima za 10 odsto.

"Premijer Džombić ne treba da brine, jer su sve ocjene našim đacima zaključene, prvo polugodište je završeno, a drugo sigurno neće početi ukoliko Vlada ne povuče svoju odluku o smanjenju plata", kaže Milošević.

Predsjednik Vlade Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je ranije da Vlada prihvata da prosvjetni radnici mogu stupiti u štrajk, ali da se nastava u osnovnim i srednjim školama mora održavati i da učenici moraju biti ocijenjeni.

DŽombić je rekao da će Vlada insistirati na provođenju minimalnog procesa rada u obrazovnim ustanovama, jer je pravo djece na školovanje zagarantovano Ustavom Republike Srpske i Međunarodnom konvencijom o pravima djeteta, koju je preuzela BiH.

Premijer Srpske je apelovao da radnici u prosvjeti i javnoj upravi imaju razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi cijeli region i za neophodnost dodatne solidarnosti i preraspodjele sredstava ka socijalno najugroženijim kategorijama.

Srna/Frontal

Komentari
Blog