Vijesti

U Sarajevu ubijen policajac dok je osiguravao pravoslavnu crkvu

SARAJEVO - U sarajevskom naselju Reljevo rano jutros, dok je obezbjeđivao pravoslavnu crkvu Hram svetog Nikolaja, ubijen je policajac Muhidin Pivodić. Povodom ovog ubistva, predstavnici Međureligijskog vijeća će se okupiti danas u 14:00 sati kod Crkve u Reljevu kako bi zajednički osudili ovaj zločin.

Iz Međureligijskog vijeća pozvali su medije da proprate ovo okupljanje kako bi poslali poruku osude ovog gnusnog čina, kao i poruku mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja koje ne smije da ima alternativu.

"Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima predstavnika crkve, vjerskih zajednica, nadležnih organa vlasti i angažmanom medija obezbijediti bolju zaštitu svim vjerskim objektima i onih koji se brinu za njihovu bezbjednost širom BiH", navodi se u saopštenju.

Stručna savjetnica Međureligijskog vijeća u BiH Olivera Jovanović osudila je ubistvo policajca.

"Za sada nam motiv nije poznati, ali svakako žestoko osuđujemo gnusni čin ubistva policajca. Radi se o mladom čovjeku, koji je časno izvršavao svoju dužnost i osiguravao crkvu. Danas ćemo se u 14 sati okupiti ispred crkve kako bismo zajednički poslali poruku da mir i ljudski život nemaju alternativu. Zaista, nemam riječi kojima mogu opisati ovaj gnusni čin", izjavila je Jovanovićeva, a prenosi portal Klix.ba.

Stručna savjetnica u MRV smatra da je policija uradila sve da zaštiti vjerske objekte i njihove službenika, ali da nažalost ni to nije spriječilo ovaj tragični događaj.

"Statistike pokazuju da se broj napada na vjerske objekte i njihove službenike smanjio za 50 posto. Policija je djelovala korektno i pružila zaštitu nadajući se da će to spriječiti ovakve i slične događaje, međutim, to se nažalost nije dogodilo. Oni koji su odgovorni za ubistvo ne poštuju ni takvu instituciju", tvrdi Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, okupljanje ispred crkve predstavlja preventivno djelovanje MRV-a.

"Okupljanjem želimo preventivno djelovati i poslati poruku da nećemo odustati", rekla je Olivera Jovanović.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić izjavio je Srni da je u sarajevskom naselju Reljevo pronađeno tijelo policijskog službenika koji je ubijen tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka.

Nefić je rekao da je jutros u 6.20 časova MUP Kantona Sarajevo obaviješten da je u Ulici Reljevska u službenom putničkom vozilu, dok je obavljao redovne poslove i zadatke, ubijen policijski službenik.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je u pratnji ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermina Pećanca i komesara policije Vahida Ćosića obišao mjesto mučkog ubistva policijskog službenika Muhidina Pivodića.

Ministar je upoznat sa aktivnostima koje pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo energično i žurno poduzimaju na razotkrivanju ovog izuzetno teškog krivičnog djela.

Radončić je istakao punu podršku pripadnicima MUP-a Kantona Srajevo, te rekao da je svaki napad na policajca atak na državu Bosnu i Hercegovinu.

On je, takođe, potencirao neophodnost i hitnost jedinstvenog djelovanja svih sigurnosnih i pravosudnih struktura u Bosni i Hercegovini.

Nezavisne/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog