Vijesti

Najskuplje srpske riječi

Među najskuplje srpske riječi o kojima se ne može pregovarati i o kojima skoro da se ne smije racionalno raspravljati jer su "svetinja", spadaju i ognjište, partija, patriotizam, inat, crkva, Rusija i SANU, sa svojim nedovršenim Memorandumom i nacionalnim programom za spas Srbije.

One kod Srba čine dio nacionalne mitologije, opisuju identitet nacije, izazivaju ponos ili dostojanstvo. Ali problem koji Srbija ima s tim šakama slova jeste što su ih političari zloupotrebljavali da bi ostali na vlasti ili uvećali lično bogatstvo i vlastitu cijenu.

Najskuplje srpske riječi obilježile su naročito devedesete godine, kada su Srbiju podelile na "prvu" i "drugu", i uspješno poslužile manipulaciji. 

 Kosovo

Kolevka srpstva i sveta srpska zemlja. Po Ustavu Srbije još označava južnu srpsku pokrajinu, sadrži u sebi mit i vjerovanje da su Srbi obilježeni kultom žrtve cara Lazara i Kosovskog boja, kada su izabrali „carstvo nebesko” umjesto „carstva zemaljskog”. U osnovi slavi kult smrti nasuprot kulta života.

Kum

Kumovi: Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić

Kumstvo je pojam za koji se vezuje najveće moguće međusobno poštovanje, ali i neke od najvećih izdaja i sukoba. Razvrgnutih kumstava ima mnogo, a neka od njih ostavila su trajne istorijske posljedice, poput ubistva Karađorđa, koje je po nalogu Miloša Obrenovića organizovao Vujica Vulićević, Karađorđev kum. Da ne pominjemo kumstva u modernoj srpskoj politici (vidi sliku gore).

Partija

Posle Drugog svjetskog rata označavala je Komunističku partiju Jugoslavije i pisala se velikim slovom. Preko članstva u Partiji moglo se napredovati najlakše i najbrže, o njoj se nikad ništa loše nije smjelo reći ili ako bi se i reklo išlo se na Goli otok, bez suđenja. Partija danas ima mnogo više, ali su principi "zasluženog" napredovanja preko članstva ostali isti.

Inat

Riječ inat, kao i riječ ognjište, odražava tradiciju i istoriju, i dio je ne samo srpskog riječnika, nego i pslihologije.

- Vjerujem da srpska riječ "inat" zaista ima jedinstveno značenje kakvo se kod drugih naroda ne može naći. Sinonimi za inat su u srpskom jeziku prkos i tvrdoglavost, ali oni ne obuhvataju u punoj mjeri to značenje - kaže za „Blic” Ivan Klajn, čuveni lingvista. 

Patriotizam

Iako označava jedno od najuzvišenijih osjećanja ljubavi prema domovini, zahvaljujući propagandi iz vremena Miloševića pojam se vezao za kriminalce poput Željka Ražnatovića Arkana, koji su se borili na ratištima po Hrvatskoj i BiH, kao i za ratne zločince koji su dobili epitete "heroja", poput Ratka Mladića. Za razliku od njih. svi politički neistomišljenici i protivnici rata nazivani su izdajnicima.

Crkva

Iako je Srbija sekularna država, Srpska pravoslavna crkva je dio političkog prostora i važan faktor odlučivanja, posebno u određivanju politike prema Kosovu. Zapažena je vodeća uloga SPC u odluci da se ne održi Parada ponosa. 

Zvijezda

Fudbalski klub koji je nastao kao potreba da Srbija ima nacionalni klub, nasuprot Partizanu koji se doživljavao kao jugoslovenski i kojim su "komandovali" generali JNA. U upravi Zvijezde uvijek su bili predstavnici policije i tajnih službi bezbjednosti, a među navijačima pripadnici kriminalnog podzemlja.

Rusija

"Majka Rusija", ishodište i kuća slovenske duše, nešto kao veliki brat koji nas čuva od batina koje bismo mogli dobiti od osionih, bahatih i većih i jačih od nas. Istorijski gledano, u velikoj mjeri je osjećanje neutemeljeno, jer je Rusija aktivnije učestvovala u balkanskoj politici samo kada bi to bilo u okviru njenih interesa. 

SANU

Pogrešno se doživljava kao politički bastion branilaca nacionalnog identiteta, iako je njena uloga da taj identitet brani znanjem i umjetnošću. Obilježena Memorandumom, nedovršenim dokumentom iz 1985. i 1986. godine, koji je shvaćen kao strateški program srpske inteligencije iz koga se, opet pogrešno, pamti samo apel da se spriječi genocid nad Srbima na Kosovu.

Ognjište

- Ovaj pojam je dio tradicije, ali nije specifičan za srpski jezik. Sličan pojam postoji i u drugim jezicima. Označava središnji dio kuće u kome je u srednjem vijeku bilo ognjište i simbol je doma. Ne mora da odražava poseban tradicionalizam i populizam - kaže za „Blic” Ivan Klajn, lingvista.

Tokom ratova devedesetih godina, ognjište je kao pojam vaskrslo u ratnohuškačim izvještajima državnih medija.

Tanjug/Blic/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog