Vijesti

Političari u BiH se boje da ne završe u zatvoru kao Sanader

BEOGRAD - Predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo izjavio je da među tamošnjim političarima ne postoji konsenzus u vezi sa evropskim integracijama, i da ih slučaj Ive Sanadera ne inspiriše da djeluju u tom pravcu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Praštalo je izjavio da je 2012. bila još jedna izgubljena godina u očekivanju da se BiH približi članstvu u Evropskoj uniji, jer domaći političari "što iz objektivnih, što iz subjektivnih razloga, nisu bili u stanju da ispune ono što su obećali".

Slučaj bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera "negativno djeluje na domaće političare, ne daje im baš neku veliku inspiraciju i nadu da bi mogli uspješno da okončaju proces evropskih integracija odnosno priključenje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a da ne završe kao gospodin Sanader, u zatvoru", rekao je Praštalo.

Prema njegovim riječima, političari koji vode BiH "nisu bili u stanju da iskoriste veliku šansu koju su dobili" prošlog ljeta u Briselu, kada su dobili Mapu puta s uslovima za kandidatski status BiH.

"Posebno su izigrana obećanja data u Briselu u junu kada je usvojena Mapa puta", rekao je Praštalo i dodao da je tada Bosni i Hercegovini bila pružena "zaista dobra prilika".

Praštalo je ocijenio da "dok sve zemlje regiona napreduju koracima od sedam milja, BiH je nazadovala".

"Ja nisam optimista da ćemo mi tako brzo uhvatiti korak sa zemljama regiona", izjavio je predsjednik Evropskog pokreta za BiH i ocijenio da se u toj zemlji "ni za jednu političku stranku ne može reći da je sto odsto proevropska".

Praštalo je, međutim, dodao da "isto tako nisu sve stranke te koje vrše i prave opstrukciju" i da "u svakoj stranci ima i proevropskih i antievropskih političara".

Beta/Frontal

Komentari
Blog