Svijet

Zbog spajanja praznika Srbija gubi 130 miliona evra

BEOGRAD - Mnoge firme u Srbiji spojile su novogodišnje i božićne praznike i tako neće raditi osam uzastopnih dana, zbog čega će srpska privreda na samom startu godine ubilježiti gubitak od minimum 129,6 miliona evra, kažu za Telegraf.rs u Uniji poslodavaca Srbije.

Prema računici poslodavaca, jedan neradni dan privredu Srbije “košta” čak 16,2 miliona evra. Ovom cifrom obuhvaćene su, pored firmi koje trenutno ne rade, i one koje rade, ali im je učinak slab.

- U prvim danima Nove godine nezamislivo je da bilo koja firma u zemlji može da prikupi neophodna dokumenta od države, čija je administracija, naročito u tom periodu, veoma usporena. Ako se zna da nerad cjelokupne domaće privrede na dnevnom nivou iznosi 16,2 miliona evra, ukupan ceh plandovanja od osam dana je 129,6 miliona evra – navodi Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije.

Prema njegovom mišljenju različiti razlozi su opredjeljivali preduzeća da ne rade.

- Pojedinim firmama se jednostavno više isplati da ugase mašine na nekoliko dana, nego da griju hale i pale postrojenja na dan-dva  – dodaje Rajić.

Potpredsjednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević smatra da srpska privreda što više mora da radi tokom praznika.

- Nije dobro što su preduzeća odlučila da spajaju praznike, ali to je zapravo prava slika Srbije. Više potrošimo na muziku za vrijeme novogodišnjih praznika, nego na kulturu tokom cijele godine – slikovito kaže Knežević za Telegraf.rs.

On upozorava da statistika svake godine bilježi pad proizvodnje od 20 odsto u januaru, u odnosu na ostale mjesece, što po svemu sudeći nije dovoljna opomena privredi i državi da mora više da se radi.

U Ministarstvu finansija ističu da nemaju tačne procjene koliko privreda gubi zbog spajanja praznika.

- Činjenica je da se izgubljeni radni dan teško može nadoknaditi, a to privrednici najbolje znaju, u doba krize ne raditi je luksuz – kažu u ovom ministarstvu.

(Telegraf.rs/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog