http://www.youtube.com/watch?v=MVtmkXgkLIg

Vijesti

Snimak RTS-a

Vještaci utvrdili - tragedija na Tari je odgovornost organizatora

BEOGRAD - Za pogibiju troje ljudi na međunarodnoj brdskoj auto-trci na Tari 19. avgusta prošle godine odgovornost snose organizatori, navodi se u vještačenju o uzrocima tragedije, koje su obavili stručnjaci Saobraćajnog fakulteta iz Beograda.

Nalazi vještaka podudaraju se sa stavom tužilaštva, koje je nakon nesreće pokrenulo postupak protiv organizatora - Ismeta G. iz Sarajeva, direktora trke, Živadina T. iz Zemuna, direktora za bezbjednost i Mila B. iz Bijeljine, člana sportske komisije.

Sva trojica su osumnjičeni za teško djelo protiv opšte sigurnosti, jer nisu smjeli da puste gledaoce toliko blizu kobne krivine, piše "Blic".

Stručnjaci su vještačili krivinu na dijelu staze kroz mjesto Jasikovica u kojoj je vozač Branimir Simić iz Bijeljine izletio sa puta i smrtno povrijedio troje gledalaca – sestru i brata Jovanu i Nikolu Trišić iz Bajine Bašte i Dragišu Jakovljevića iz Petrovca na Mlavi.

U dokumentu koji je Saobraćajni fakultet dostavio nadležnom sudu u Užicu navodi se da je propust koji je doveo do tragedije to što je trku iz kobne krivine, iz prostora predviđenog za gledalište, pratilo najmanje 200 ljudi.

Vještaci smatraju da organizatori trke nisu smjeli da gledaoce puste toliko blizu puta, jer oštar zavoj u Jasikovici važi za zonu izlijetanja automobila kojoj ne smije biti dozvoljen pristup.

(Srna/Frotnal)

Komentari
Blog