Vijesti

Dodik: Ukinućemo Specijalno tužilaštvo

BANJALUKA - Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske mogu samo još jednom poručiti da se uhvati posla, a ukoliko se ne bude vidjela promjena u načinu njegovog postupanja i rada, ukinućemo to tužilaštvo, izjavio je juče "Glasu Srpske" predsjednik RS Milorad Dodik.

Zbog nezadovoljstva radom Specijalnog tužilaštva, Dodik je 21. decembra prošle godine čelnicima te institucije uputio otvoreno pismo u kojem ih je upozorio da hitno treba da počnu da rade u skladu sa svojim nadležnostima i opravdaju razloge svog osnivanja. Upozorio je da će, u protivnom, vlasti biti prinuđene da razmotre efikasnija institucionalna rješenja u suzbijanju organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Odgovor iz Specijalnog tužilaštva, međutim, nikada nije stigao na adresu predsjednika RS.

- Nisu mi ništa odgovorili iz Specijalnog tužilaštva. Ja im samo još jednom mogu poručiti: Uhvatite se posla, razbijte priču o vašoj korupciji i odgovarajte za svoje postupke. Neki iz Specijalnog tužilaštva su došli do velikog kapitala, napravili sebi luksuzne kuće i pokrenuli biznise. Mi koji smo napravili Specijalno tužilaštvo, ukoliko ne bude vidljiva promjena u načinu postupanja i rada, ukinućemo to tužilaštvo - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, problem je to što ljudi u pravosudnim institucijama nemaju javnu odgovornost.

- Oni samo imaju odgovornost prema centru moći koji se zove Visoki sudski i tužilački savjet BiH i oni se samo njima dodvoravaju - istakao je Dodik.

On je dodao da postoji apsolutna politička podrška pravosudnim institucijama za borbu protiv kriminala i korupcije i da je vlast obezbijedila uslove za njihov rad.

- Nikada politika nije spriječila ništa što su institucije trebale da urade. Sudije i tužioci su nezavisni od vlasti i političkih lidera, ali su veoma zavisni od stranaca, advokatskih lobija i kriminalnih grupa. Mnogi od njih se boje kriminalaca, ali zato primaju dobru platu od države. U suštini, samo troše javni novac i ništa ne čine - kazao je Dodik.

Posljednji slučaj koji je to dokazao, istakao je Dodik, je nagodba koju je Specijalno tužilaštvo postiglo sa vlasnikom banjalučke picerije "Del kapo" Milanom Ivankovićem, koji je prošle godine uhapšen zbog organizovanja trgovine ljudima radi vršenja prostitucije i nelegalnih igara na sreću. Prema sporazumu o priznanju krivice postignutom sa Specijalnim tužilaštvom RS, Ivanković bi trebalo da bude osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 110.000 maraka.

- Taj čovjek je uhapšen zbog sumnji da je bio u lancu prostitucije, štampao neregistrovane listiće za tombolu, priznao krivicu i kako je moguće da se taj slučaj ovako završi. Kako je moguće da se nagodi na šest mjeseci zatvora? To postaje praksa i pustiće ga da ponovo radi isto. Valjda je logično da ode u zatvor i da mu bude zabranjen rad ako se bavio kriminalom - kazao je Dodik i dodao da zaposleni u pravosuđu moraju preuzeti odgovornost za svoj posao, ali da to ne čine, jer iza sebe imaju Visoki sudski i tužilački savjet.

Glas Srpske/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog