Vijesti

Đilas: Ako udare na Beograd, loše im se piše

BEOGRAD - Dragan Đilas ne zna šta će se desiti sa vlašću u Beogradu, ali upozorava da ni za koga ne bi bilo politički pametno da mijenja izbornu volju Beograđana.

"Nisam rođen kao gradonačelnik, ne moram tu da ostanem. Mi smo ocjenu našeg rada dobili 6. maja. Svako ko hoće da mijenja odluku Beograđana, rizikuje svoj odnos sa Beograđanima, jer ko god da je išao protiv njihove volje nikada u politici nije ništa veliko napravio, a tako će biti i ovog puta", rekao je gradonačelnik Beograda za B92.

Đilas je podsjetio i da je već rekao da ga interesuju dva mandata.

"Vjerujem u to da svaki čovjek koji je na nekoj funkciji ne treba više od osam godina da bude na toj funkciji. Imam dogovore sa koalicionim partnerima. Voditi grad Beograd nije bavljenje politikom u kome vi danas možete da date jednu izjavu, sutra drugu, prekostra treću... da narod više i ne zna šta ste, kad i o čemu pričali. Ovdje imate konkretne stvari - donesete odluku i sprovodite je ako u nju verujete. Ako je dobra Beograđani će je sasvim sigurno vidjeti, baš kao i ako nije", kazao je on.

Đilas za 2013. najavljuje nastavak izgradnje infrastrukture i socijalnih programa u glavnom gradu uprkos smanjenju budžeta. Prema njegovim rečima, prostor za povećanje prihoda prestonice postoji u nekeretninama i poslovnim prostorima u vlasništvu grada.

"Nažalost, nije bilo razumjevanja da se gradu ne smanjuje količina sredstava i mi smo u situaciji u kojoj danas jesmo. Beograd će nastaviti da se razvija u infrastrukturnom delu, završavaće se pristupne saobraćajnice novom mostu, završene su neke nove petlje na drugim mjestima, radi se na mostu između Zemuna i Borče...

Trenutno gradimo tri nova obdaništa, uz onih 37 koje smo već napravili. Jednostavno, neće grad stati, ali da biste shvatili o kojim brojevima govorim ... na primjer, Beč ima otprilike isti broj stanovnika kao i Beograd, a njegov budžet je 12 milijardi evra, a naš 600 miliona evra. Pošto Beograd ima puno stvari koje ostatak Srbije nema – počevši od pomoći trudnicama, porodiljama, penzionerima, besplatnih udžbenika... To je samo dokaz da štedimo na svemu na čemu možemo da uštedimo da bi ostalo para za te namjene", objasnio je gradonačelnik Beograda.

Upitan kako će grad doći do dodatnih sredstava, odgovorio je: "Dobićemo deo dodatnih sredstava od prodaje imovine na koje imamo pravo. U ovom trenutku ne vidim nijedan razlog zašto bi Beograd imao u svom vlasništvu neke nekretnine po Dedinju, Senjaku, Neimaru, a koje se trenutno i ne koriste. Ima i dosta gradskih stanova koje ćemo pustiti u prodaju".

On je rekao i da "u ovom trenutku treba da razmišljamo o tome šta ćemo uraditi sa nekim ustanovama poput Apotekarske ustanove Beograd, koja jako dobro radi, ali koja će biti ugrožena odlukom Ministarstva zdravlja da se i u privatnim apotekama mogu uzimati lijekovi na recept".

"To automatski znači da u centru grada već imate dosta državnih apoteka, a imaćete i privatne. Ali, biće problem u malim sredinama gde su naše apoteke nerentabilne i gdje imaju neku drugu namjenu", kaže Đilas.

On je najavio i da će Beograd dobiti sredstva od prodaje dijela zemljištva PKB-a, ali i od prodaje poslovnog prostora.

"Kao što znate, PKB nećemo da prodajemo. Više puta sam govorio – Beograd je vlasnik velikog broja kvadrata poslovnog prostora, gde se nama plaća određena nadoknada. Moja ideja je da taj poslovni prostor prodamo, a da ljudi uzmu kredite od banaka i da, umesto što nama plaćaju mjesečnu ratu, plaćaju banci ratu, a da je njihovo vlasništvo. To bi sigurno smanjilo mogućnost zloupotreba u tim lokalima, potencijalne korupcije i svega ostalog", smatra Đilas.

On je istakao i plan da se Beograd u naredne tri godine razvije kao privredni centar.

"Već smo napravili neke privredne zone na zemljištu što PKB-a, što nekih drugih, da ponudimo investitorima koji žele na grade nešto na obodu Beograda. Oni ne mogu da dobiju besplatno zemljište, jer ovo je ipak Beograd, ali možemo da ih oslobodimo da tek za tri godine plaćaju nadoknade", kaže Đilas.

B92/Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate odigravanje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH?

Rezultati ankete
Blog