Vijesti

Novi prijedlog - Republika Sjeverna Makedonija!

SKOPLJE - Posrednik UN u grčko-makedonskom sporu u vezi sa imenom Metju Nimic tokom posjete regionu naredne sedmice predložiće za prevazilaženje ovog problema najstariju ideju – "Republika Sjeverna Makedonija".

Skopski "Utrinski vesnik" piše danas da je još neizvjesno da li je riječ o prijedlogu koji je Nimic dostavio dvojici pregovarača Zoranu Jolevskom i Adamantiosu Vasilakisu tokom trilateralnog sastanka u NJujorku u novembru, ili o nečem drugom.

Grčki portal "kapital" ocjenjuje da posrednik UN tokom ove posjete, koja počinje od Atine a ne od Skoplja, ima namjeru ne samo da povrati u život pregovarački proces, već i da ponudi konkretan prijedlog.

U analizi grčkog portala navodi se da je pregovarčki proces zaživio nakon trilateralnog sastanka u NJujorku. Grčki mediji smatraju da će novi prijedlog biti neka nova forma "Republika Sjeverna Makedonija".

Grčki mediji fokusiraju se i na činjenici da je evrokomesar Štefan File pokušao da učini sve kako bi Makedonija dobila pozitivan izvještaj o napredku ka EU, ali da nije uspio da izdejstvuje datum jer su NJemačka i Francuska uvidjele granice i dokle može da se pritisne grčka vlada u periodu političke i finansijske krize koja vlada u Grčkoj.

Prema makedonskim medijima Makedoniji na putu ka EU stoji i Bugarska.

Danas je objavljena informacija da će grči premijer Antonis Samaras u februaru posjetiti Bugarsku, gdje će sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim razgovarati o globanoj krizi, ali da će jedna od ključnih tema biti i kandidatura Makedonije za članstvo u EU.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. UN su, radi rješavanja problema, imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.

Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv Sjeverna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena pominjani Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Agencije/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog