Vijesti

Fajon: Za Balkan još ostaje bezvizni režim

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da sigurno u dogledno vrijeme neće biti usvojen mehanizam za suspenziju bezviznog režima zemljama zapadnog Balkana, jer su propali pregovori evropskih institucija o njegovom uvođenju.

Glavni problem je, prema njenim riječima, bio taj što su pojedine zemlje, na čelu sa Njemačkom, htjele da ponovo otvore već dogovorena poglavlja iz mehanizma, koji se usaglašavao između EP i Evropskog savjeta.

Prijedlog EP bio je vrlo fleksibilan i mnogo bolji za zapadni Balkan od prvobitnog teksta. Izbacili smo kvote i uveli formulaciju u kojoj se, između ostalog, kaže da bezvizni režim može da bude suspendovan samo u slučaju izuzetnog priliva azilanata, navela je Fajon.

"Bilo je dogovoreno da tako ostane i da nadalje razgovaramo samo o reciprocitetu. Neke zemlje na čelu s Njemačkom su, međutim, tražile promjenu već postignutog dogovora, na šta nismo pristali", dodala je ona.

Oko prijedloga Evropske komisije za uvođenje suspenzije bezviznog režima već se izvjesno vrijeme vode konsultacije u evropskom trouglu Parlament - Komisija-Savjet. "Ostalo je bilo da se samo dogovorimo oko reciprociteta. Ovo jedino otvoreno pitanje nije se direktno ticalo zapadnog Balkana", kazala je Fajon.

Ona je objasnila da je riječ o zahtjevu EP da se u cijelom paketu mjera utvrdi i mogućnost da EU automatski suspenduje bezvizni režim s određenom državom koja uvede vize s nekom od zemalja članica EU, kao što je to nedavno bilo u odnosima između Kanade i Češke. "I, umjesto da se dogovaramo samo oko toga, neke zemlje članice su ponovo otvorile pitanje Balkana", rekla je Fajon.

Kako se saznaje iz izvora u evropskim institucijama, riječ je o istih onih šest zemalja potpisnica pisma kojim se, jesenas, tražilo ubrzanje usvajanja mehanizma za suspenziju, iz straha od prevelikog broja lažnih azilanata. Najglasnija je, prema pisanju štampe, bila Njemačka koja je predvodila grupu od još pet zemalja: Francusku, Švedsku, Holandiju, Belgiju i Luksemburg.

Šest zemalja tražilo je, ne samo ponovno uvođenje procenata, nego su insistirale da se tekst usvoji odmah, da bi vizni režim, po potrebi, mogao da stupi na snagu već ove zime.

Pregovori su, prema riječima Fajonove, tako propali krajem decembra. Ona je najavila da će EP stupiti u kontakt s Irskom, novom predsjedavajućom EU, kako bi se odredio pravac ovog dosijea i kako će pregovori napredovati. "U svakom slučaju, sigurno je da u dogledno vrijeme neće doći do uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima", rekla je ona.

Predstoji novo čitanje prijedloga direktive u EP, ali sve neće ići tako glatko. "Parlament će sada imati tvrđu poziciju nego ranije. Nećemo biti toliko fleksibilni prema prijedlogu EK, jer nismo zadovoljni dosadašnjim radom Evropskog savjeta", poručila je Fajon i najavila dugu i oštru raspravu.

Ipak, kako je upozorava, to ne znači da se sada može zanemariti problem lažnih azilanata."Naprotiv, treba pojačati napore da se ovaj problem riješi uz strogo poštovanje principa sporazuma o slobodnom kretanju građana. Samo tako će se ukloniti prijetnja da vize jednoga dana zaista budu ponovo uvedene. Jer, neke zemlje članice su prilično nestrpljive i zabrinute po tom pitanju", istakla je Fejon.

Agencije /Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog