Vijesti

Uhapšen hrvatski "komandant Šamil"

ZAGREB - Hrvatska policija je uhapsila muškarca koji je pod pseudonimom "komandant Šamil" na sajtu YouTube pozvao na "terorističke napade" u Zagrebu, javljaju hrvatski mediji.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska je identifikovala osobu i uhvatila ga na području Trogira, a prijeti mu kazna i do deset godina zatvora.

Policija ne otkriva njegov identitet ali njegov nadimak otkriva fascinaciju ubijenim čečenskim vođom Šamilom Basajevim. Vođa islamističkih gerilaca namjeravao je od te bivše sovjetske države stvariti islamističku zemlju. Ubijen je 2006. u Ingušetiji.

Na Facebooku 'Komandant Šamil' kao sliku profila ima upravo fotografiju Šamila Basajeva.

Na Facebooku postoji još jedan profil 'Komandira Šamila' s istom profilnom fotografijom no osoba koja stoji iza njega ne bavi se terorizmom već gej tematikom, piše "Tportal."

Regionalni mediji su objavili poruku postavljenu na sajtu YouTube u kome "komandant Šamil" tvrdi da iza eksplozija u Zagrebu stoji "pokret otpora" i poziva na "nove akcije" i navodi mete.

"Svake civilne žrtve bile bi kontraproduktivne. Koristile bi vladajućoj klasi, trabantima Zapada, Brisela i NATO pakta u smislu obezvrjeđivanja borbe pokreta otpora i prikazivanja članova pokreta otpora kao bezvrednih krvoločnika, bezumnika i ubica. Nužno je da se vrše napadi na kasarne, policijske stanice...", kaže "komandir Šamil" u svojoj poruci koja je kasnije ukonjena sa sajta YouTube.

Agencije/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog