Region

Nova runda dijaloga Dačić–Tači

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači ponovo će se, uz posredovanje EU, sastati u Briselu. U kabinetu posrednice u dijalogu Ketrin Ešton smatraju da će to biti najteži susret do sada, jer će se prvi put osim primjene ranije postignutih sporazuma na stolu naći i nova pitanja.

Četvrti put u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton u Briselu će se sastati predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Prvi sastanak Dačića i Tačija održan je 19. oktobra 2012. godine, a posljednji 4. decembra. Na tom sastanku je dogovoren početak sprovođenja integrisanog upravljanja administrativnim prelazima.

Za ovaj sastanak najavljeno je otvaranje novih tema u vezi sa sjeverom Kosova. Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič rekla je da će ova runda biti teža od prethodnih, jer se do sada razgovaralo prije svega o sprovođenju ranije postignutih sporazuma, a sad su na redu novi.

Očekuje se da će i ova runda dijaloga dijelom biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, odnosno o pitanju raspodjele carinskim prihodima sa tih prelaza.

Tehničkim dijalogom na nivou radnih grupa koje su predvodili, sa beogradske strane Dejan Pavićević i sa prištinske strane Edita Tahiri, pripreman je teren za susret Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da od susreta sa Tačijem očekuje dogovor u vezi sa primjenom sporazuma o carinskim prelazima i otvaranje najtežih pitanja o posebnosti sjevera i paralelizmu institucija.

Sa druge strane, Hašim Tači poručuje da je cilj Prištine normalizacija odnosa i raspuštanje paralelnih institucija.

Uoči nastavka dijaloga, premijer Srbije Dačić će razgovarati sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, a u petak ga očekuje i susret sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejom.

Dačić će prije odlaska u Brisel prisustvovati i neformalnom samitu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije u Dablinu.

(RTS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog