Vijesti

Biljana Srbljanović uporedila Marš na Drinu sa pjesmom Lili Marlen

BEOGRAD - Poslije pisma predsjednika Generalne skupštine UN Vuka Jremića, kojim je naizgled stavljena tačka na slučaj "Marš na Drinu u UN", oglasila se dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

"Još jedna pobeda Vuka Jeremića: I od najbanalnije proslave uspeo je da napravi polemičku i problematičnu situaciju za Srbiju", napisala je Srbljanovićeva na svom nalogu na Tviteru, prenosi "Blic".

"Može li iko zamisliti novogodišnji prijem u nemačkoj ambasadi na kojem svira 'Lili Marlen'? Da ne govorim o UN-u", napisala je Srbljanovićeva.

Ona je oštro kritikovala izbor pjesme "Marš na Drinu" na proslavi Srpske nove godine u zgradi UN, kao i način na koji je Jeremić branio izbor te pjesme poslije kritika koje su uputila bošnjačka udruženja u SAD.

Povodom zamjerki nekih bošnjačkih udruženja na izvođenje pjesme "Marš na Drinu", tokom koncerta 14. januara, u sklopu proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru u zgradi UN, Jeremić je u otvorenom pismu javnosti ocijenio da je to veoma žalostan pokušaj izvrtanja značenja muzičkog dara koji je ponuđen svijetu ove nedjelje.

"Uz dužno poštovanje svih žrtava tragičnih ratova u bivšoj Jugoslaviji, ovo je veoma žalostan pokušaj izvrtanja značenja muzičkog dara koji je ponuđen svetu ove nedelje", navodi se u pismu i ističe da je to duboko uvredljivo za srpski narod.

Između ostalog, naglašava se i da u Evropi postoji tradicija da se novogodišnji koncerti završavaju popularnim marševima, koji su pretvoreni u poruku mira.

To je slučaj sa "Radecki maršom" na kraju koncerta u Beču, a tako je bilo i u Njujorku sa "Maršom na Drinu", zaključuje Jeremić.

Agencije/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog