Vijesti

Ombudsman za djecu RS: Ne koristiti djecu za ostvarivanje ciljeva odraslih

Nastava u drugom polugodištu školske 2012/13.godine počela je u 219 od ukupno 281 školu u Republici Srpskoj, saopštilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Nastava se ne izvodi u  62 škole ili 22 posto škola na području Republike Srpske.

Od ukupno 187 osnovnih škola  nastavni proces je počeo u 143 škole, dok u 44 škole nije bilo nastavnog procesa. Od 79 srednjih škola, 59 škola radi a u 18 škola nije došlo do početka nastavnog procesa.

Nastavni proces počeo je u svih 15 muzičkih i specijalnih ustanova u Republici Srpskoj

Ministarstvo ima informacije da u  pojedinim školama veliki broj učenika nije došao pa iz tog razloga nisu realizovani časovi. Ministarstvo je zabrinuto zbog situacije u nekim školama u kojima su sindikalni lideri otežavali kolegama da uđu u učionice i iz školskih dvorišta vraćali djecu.
    
„Ovakvo ponašanje sindikalnih lidera je nedopustivo jer se time krše prava djeca na obrazovanje. Štrajk je propisan zakonom, ali i rad je zakonsko pravo”, ističu u resornom ministarstvu.

Nada Grahovac, Ombudsman za djecu RS ističe da je potpuno neprihvatljivo da odrasli za ostvarivanje svojih prava koriste djecu. Svako pozivanje djece da doprinesu ostvarivanju prava odraslih je zloupotreba djece i samo još jedan  pokazatelj odnosa prema djeci i njihovim pravima i interesima.

„Poziv sindikata prosvjete, nauke i kulture, ne samo da nije imao takvu procjenu, već je potpuno suprotno interesima djece pozvao djecu da doprinesu ostvarivanju prava odraslih, bez obzira na posljedice koje će oni zbog toga imati. Takvo postupanje protivno je svim pozitivnim zakonskim propisima i ima za posljedicu ugožavanje ne samo prava djeteta na obrazovanje već i brojnih drugih prava djeteta, zato očekujemo da se za ostvarivanje ciljeva odraslih ne koriste djeca, odnosno da se ona isključe iz takvih aktivnosti“, kaže Grahovac.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog