Vijesti

Šarić finansirao pola srpske privrede!

BEOGRAD - Odbjegli narko-bos "oprao" je 1,7 milijardi evra kroz kroz kredite čiji najveći deo nikad nije vraćen. Umjesto toga, Šarić dobijao vlasničke udjele u firmama koje tvrde da nisu znale da je novac "prljav"

Amsterdamski investicioni fondovi “RI Eastern European Finance BV” i “Hypo Netherlands Corporate Finanse BV”, preko kojih je, kako se sumnja srpska policija, odbjegli narko-bos Darko Šarić u Srbiji oprao milijardu i sedamsto miliona evra kroz dugoročno plasirane kredite, u spornom periodu klijentima su nudili tada najmanju kamatnu stopu u Evropi – od 1,85 odsto do 2,35 odsto, s grejs periodom od dve godine.

Zbog takvih povoljnih uslova, kredite, koji su nuđeni od početka 2006. pa do juna 2009, uzelo je 600 firmi. Policija je uspjela da prikupi podatke i o ostalim korisnicima fonda “RI Eastern European Finance BV”, koje je korisnicima u Beogradu nudila Rajfajzen banka.

Ko je uzimao kredite?

Neke od tih firmi su:

“Dijamant Zrenjanin”, “Porše mobiliti”, “Aleksandar gradnja”, “Nektar” Bačka palanka, “Vojvodina put” , “Merkator S” Novi sad, “C market”, “Verano motors”, “Vino Župa”, “Putevi Užice”, “Luka Beograd”, “Nisal”, “Rubin” Kruševac, “Preduzeće za puteve Beograd”, “Habit farm” (uhapšenog, pa puštenog Radoslava Laleta Sekulića), FMP, “Veletabak” i druge.

Firme su novac pozajmljivale od spornih investicionih fondova povezanih sa Šarićem, ali one nisu znale da novac zapravo dolazi od narko-bosa i da su time učestvovale u pranju tzv. prljavog novca. U periodu kada su novac uzimale, on se činio povoljnim, tim prije što su investicioni fondovi nudili najniže kamate u Evropi.

Dobar dio tih kredita nije nikada vraćen, odnosno da se radilo o slučajevima direktnog dogovora, po kom bi Šarić na osnovu nevraćenog novca dobijao udio u firmi tako što bi se taj udio vodio kao vlasništvo banke, odnosno investicionog fonda.

Firme koje su uzele kredite prema zakonu ne mogu da budu krivično odgovorne za “pranje” novca, čak i u slučaju da se dokaže da novac potiče iz spornih investicionih fondova potiče od Darka Šarića, što je sada glavni zadatak holandske policije.

- U vrijeme kada su krediti odobravani Darko Šarić je bio slobodan čovjek i poslovna saradnja s njim u tom periodu ne može da predstavlja krivično delo, osim za one za koje se dokaže da su znali da se bavio švercom droge i pranjem para i da su svesno učestvovali u tome – kažu u MUP-u Srbije.

Počelo s Ratkom Butorovićem

Prvi kredit koji je uzet od amsterdamske banke, koji je prema saznanjima policije poslužio za “pranje” Šarićevog novca, jeste onaj koji je dat Ratku Butoroviću, vlasniku novosadskog HTUP “Park” i FK Vojvodina.

Prvi trag ove najznačajnije istrage srpske policije bilo je finansiranje izgradnje popularnog naselja Belvil, čiji je vlasnik ” Delta holding” Miroslava Miškovića.

Policija je otkrila transakciju od sto miliona evra između amsterdamske filijale HAAB i firme “Blok 67 Associates Beograd”, koja je bila nosilac izgradnje popularnog naselja. Za ovaj posao na račun beogradske firme stigle su dve uplate, jedna od 81.566.000 evra, odobrena 2007. godine, i druga od 17.942.000 evra uplaćena godinu dana kasnije.

Istovremeno, u saradnji sa austrijskim i holandskim kolegama, došlo se do sumnje da je spornih sto miliona evra zapravo novac Darka Šarića koji je on u amsterdamski investicioni fond ubacio sa tajnih bankovnih računa u Lihtenštajnu. U amsterdamskom fondu cjelokupna suma položena je kao depozit koji je odobren “Bloku 67″. Od sto miliona kredita, fondu je vraćeno 8,5 miliona evra, pa je suvlasništvo nad delom Belvila preuzeo HAAB.

Bankar koji sve zna

Policija smatra da bi ključni svedok ove istrage mogao da bude poznati bankar Vuk Mrvić, koji je u vrijeme kada su odobravani krediti bio direktor ” Bloka 67″.

Kredite vrijedne nekoliko miliona evra od spornih investicionih fondova dobio je i Milo Đurašković, vlasnik “Nibens grupe”, koji je prema podacima policije, u poslovanje sa amsterdamskim investicionim fondovima uveo svoje preduzeće u Švajcarskoj “Kapa invset” preko koga je novac ubacivan u njegovu “Nibens grupu”.

Direktor “Aleksandar gradnje” Vojislav Gajić kaže da je ta firma vratila “do posljednje pare” kredit koji je uzela. On je takođe dodao i da je iznenađen da se preko pomenutih investicionih fondova prao novac narko bosa. On je potvrdio da je uzeo kredit i to preko Rajfajzen banke.

Reakcije: nismo znali čiji je novac

Direktor “Verano motorsa” Milan Vuksanović pak kaže da njegova firma nema ništa sa Šarićevim novcem.

- Uzeli smo kredit pod komercijalnim uslovima i tako ga i vraćamo. Nismo znali ni za kakve sumnje o pranju novca – dodao je on.

I u kruševačkom “Rubinu” kažu da nisu znali odakle novac potiče, potvrđujući da jesu uzeli novac od pomenutih investicionih fondova.

Reagovala je i Rajfajzen banka iz Beča koja je juče uputila saopštenje u u kome je demantovala informacije vezane za “pranje” novca Darka Šarića.

Telegraf/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog