Vijesti

Džombić: Nepovjerenje građana Republike Srpske u pravosuđe BiH

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske,Aleksandar DŽombić najoštrije je danas osudio naredbu Tužilaštva BiH o neprovođenju istrage protiv više od 400 lica koja se dovode u vezu sa ratnim zločinima nad Srbima na području Tarčina, Hadžića, Hrasnice i Igmana, ističući da je MUP Srpske već uložio pritužbu na ovu odluku.

“Selektivan pristup pravdi izaziva razočarenje i povećava nepovjerenje građana Republike Srpske u pravosudne institucije BiH”, rekao je Džombić Srni.

Džombić je istakao da će Vlada, odnosno MUP Republike Srpske u okviru svojih zakonskih mogućnosti, učiniti sve da izvršioci ratnih zločina nad Srbima na području Tarčina, Hadžića, Hrasnice i Igmana budu krivično gonjeni i adekvatno kažnjeni.

Premijer Srpske je rekao da se postavlja pitanje, kako izostaje provođenje istrage protiv lica za koje je MUP Srpske prikupio dokaze da su direktno učestvovali u zločinima u predmetu “Đelilović i drugi”.

On je podsjetio da je Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu “Đelilović i drugi” u kojem se osam lica osumnjičenih terete za udruženi zločinački poduhvat i ratne zločine na navedenim lokacijama po komandnoj odgovornosti.

“Ako Tužilaštvo BiH ne prihvati pritužbu MUP-a Republike Srpske zahtijevaćemo da se ovaj predmet vrati u nadležnost pravosudnih institucija Srpske gdje će imati prioritet u procesuiranju”, zaključio je premijer Džombić.

Tužilaštvo BiH obavijestilo je MUP Republike Srpske o donošenju naredbe o neprovođenju istrage protiv 455 lica za ratne zločine počinjene u logoru “Silos” Tarčin, Osnovnoj školi “9. maj”, “Krupa”, “Igman”, “Hrasnica”, a u kojima su stradala lica srpske nacionalnosti u periodu od maja 1992. do 27. januara 1996. godine.

Tužilac Tužilaštva Behaija Krnjić je u roku od samo nekoliko dana, po preuzimanju ovog predmeta od prethodnog tužioca, donio Odluku o neprovođenju istrage, što je apsurdno, jer se za to vrijeme nije mogao upoznati ni o sadržaju izvještaja, a kamoli o pitanju odgovornosti svakog osumnjičenog posebno.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog