Vijesti

Dačić ide na molitveni doručak

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je pozvan da prisustvuje Molitvenom doručku u Vašingtonu početkom februara, koji organizuje američki predsjednik Barak Obama.

"Pozvan sam i ove godine na Molitveni doručak koji se organizuje u Vašingtonu i putovaću početkom februara u SAD", potvrdio je Dačić za "Večernje novosti".

Tradicionalno, Molitveni doručak, uz senatore i vodeće političke i vojne predstavnike SAD, okupiće prvog februarskog četvrtka više od 3.500 gostiju iz cijelog svijeta.

U vašingtonski hotel "Hilton" pozvan je i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i funkcioner Srpske napredne stranke /SNS/ Vladimir Božović, kao i potpredsjednik srpskog parlamenta i funckioner Demorkatske stranke Srbije /DSS/ Nenad Popović, ali oni još nisu sigurni da li će putovati.

Na spisku zvanica su, po tradiciji, i Vuk i Danica Drašković, kao i bivši ministar dijaspore Srđan Srećković, funkcioner SNS.

Očekuje se da Obamin gost bude i prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević.

Centralni događaj te manifestacije je doručak na kome govori predsjednik Amerike i jedan gost čiji se identitet do posljednjeg trenutka ne otkriva.

Poslije toga se organizuje niz sastanaka gostiju s američkim kongresmenima i senatorima, tematski skupovi i seminari na kojima učestvuju gosti iz cijelog svijeta.

Tradicija okupljanja na Molitvenom doručku počela je 1953. godine, pod predsjednikom Dvajtom Ajzenhauerom, koji je okupio grupu kongresmena na skupu čiji je cilj bio da se pomogne u prevazilaženju podjela u tadašnjem američkom društvu.

Kasnije su pozivi da učestvuju na Molitvenom doručku upućeni i stranim delegacijama.

Agencije/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog