Region

Kragujevčanin na kineskoj poštanskoj marki

KRAGUJEVAC - Poštanska marka, koja je odnedavno u opticaju u Kini „nosi“ lik Kragujevčanina Miljana Bjeletića, umjetnika na harmonici, inače profesora na Fakultetu umjetnosti u Nišu.

Profesor Bjeletić kaže da je njemu lično, ali i umjetnosti kojom se bavi, time ukazana velika čast. Priča da je dobitnik velikih svjetskih priznanja za umjetnost, ali štampanje poštanske marke sa njegovim likom je svakako najznačajnije.

- Koliko znam, takvu čast što se ljudi iz Srbije tiče, imao je samo naš poznati glumac Velimir Bata Živojinović, koji je vrlo popularan u Kini i u toj zemlji štampana je poštanska marka sa njegovim likom, priča profesor Bjeletić.

On kaže da je krajem prošle godine pozvan da bude član žirija na internacionalnom takmičenju umjetnika na harmonici, koje se održavalo i najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Profesor Bjeletić je višegodišnji učesnik raznih svjetskih takmičenja, a njegovi studenti osvojili su veliki broj značajnih međunarodnih priznanja.

Na posljednjem takmičenju u Kini, Bjeletić je bio u žiriju iz Evrope, koji su činili po jedan predstavnik Rusije, Njemačke, Francuske, Kazahstana i - Srbije. Riječ je o probranim i priznatim evropskim stručnjacima i umjetnicima, koje je odabralo Ministarstvo kulture Kine, kao pokrovitelj i organizator takmičenja.

- Kada sam po završetku tog takmičenja obaviješten da će štampati poštansku marku sa mojim likom, u prvi mah nisam povjerovao. Dobitnik sam raznih nagrada i svjetskih priznanja, ali ovo „nestandardno“ priznanje je vrhunac u mojoj dosadašnjoj karijeri. Dobio sam jednu „moju“ poštansku marku na poklon i čuvam je kao veliku dragocjenost, priča Bjeletić.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog