Vijesti

NATO što prije želi BiH

Kao dokaz toga, navodi se iznenadna najava posjete generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena Sarajevu za 7. i 8. februar. Posjeta je prvobitno bila planirana za proljeće ili ljeto ove godine, ali iznenadna promjena termina sugeriše žurbu NATO-a da BiH što prije ispuni uslove sa samita NATO-a u Talinu.

- Očekivanja NATO pakta su da će BiH pitanje vojne imovine riješiti do ljeta kako bi u septembru bio aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO, saznaju "Nezavisne" od izvora iz Savjeta ministara BiH.

Osim promjene termina, indikativno je da je Rasmusen osim sa članovima Predsjedništva BiH, Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH i Zlatkom Lagumdžijom, ministrom inostranih poslova, zatražio sastanke i sa liderima "šestorke", što je jasan signal da NATO ovaj put želi ozbiljno "pritisnuti" da dođe do implementacije dogovora lidera "šestorke" sa sastanka u Banjaluci iz marta prošle godine, koji je organizovao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, a na kojem je bila postignuta saglasnost o načinu knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, potrebnih za aktivaciju MAP-a, Ministarstvu odbrane BiH.

"Ova posjeta ukazuje da NATO ima realno očekivanje da je ovo pitanje moguće riješiti u dolazećim mjesecima. Pored toga, važenje našeg trenutnog reformskog dokumenta saradnje sa NATO-om je produženo do septembra 2013. godine, iako je ono trebalo da bude okončano koncem prošle godine. Ovo se tumači kao jasno očekivanje da pitanje vojne imovine bude riješeno tokom ljeta", ističe naš izvor.

Indikativna je, kako navodi, dužina trajanja boravka generalnog sekretara u BiH, jer je u prošlim prilikama njegov boravak trajao znatno kraće.

"To je pokazatelj da očekuju da se ovo pitanje što prije skine sa dnevnog reda", naveo je izvor.

MAP je posljednji korak pred pridruženje zemlje ovoj vojnopolitičkoj organizaciji i podrazumijeva cijeli dijapazon reformskih zahvata koji se ne odnose samo na vojna pitanja, nego u još većoj mjeri na efikasno funkcionisanje pravne države, poštivanje ljudskih prava i razvoj demokratskih institucija.

"Zbog toga je veliki interes BiH i njenih građana da se reforme što prije prodube, jer bi time njeni građani još više osjetili korist od približavanja NATO-u", istakao je naš izvor.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH je već definisalo lokacije koje će Ministarstvo odbrane koristiti u svrhu odbrane, a principi knjiženja te imovine su definisani na sastanku u Banjaluci. Sa tim principima su do sada bile saglasne sve stranke šestorke, a posjeta Rasmusena će biti i konačna prilika da se vidi da li su sva šestorica lidera i dalje za dogovor iz Banjaluke, ili su promijenila mišljenje.

Nezavisne/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog