Vijesti

Vučić: Borba protiv korupcije nije moja lična već za bolju Srbiju

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da borba protiv korupcije nije njegova lična borba, niti poseban politički program, nego proces u kojem učestvuju državne institucije kako bi Srbiju učinili boljim mjestom za život.

- Ko kaže da se borba protiv korupcije vodi iz ličnih razloga i da ne postoje institucije, samo potcjenjuje i borbu protiv korupcije i institucije. Ponosan sam na tužioce i policiju, a potrebno je uložiti još napora da pravosuđe bude efikasnije - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Medija centru na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja UNDP o borbi protiv korupcije.

Potpredsjednik Vlade je rekao da je cilj da gradjani imaju povjerenje u pravni sistem i da ne bude važno ko je i u kojoj reformi postavljen na pravosudne funkcije.

Vučić je naveo da neće biti lako zadržati povjerenje građana u borbu protiv korupcije, ali da je važno da je vlast u prethodnih šest mjeseci "bar donekle" uspjela da promijeni percepciju građana o korupciji.

- Mislim da možemo da budemo zadovoljni jer smo nešto uradili - rekao je on.

Rezultati istraživanja sprovedenog u decembru pokazali su da je tri puta povećan broj onih koji vide pomake u borbi protiv korupcije. Istraživanje predstavljeno u Medija centru je pokazalo da 41 odsto ispitanika smatra da će se nivo korupcije smanjiti u 2013. godini, kao i da je drastično porasla podrška javnosti Vladi Srbije u borbi protiv korupcije.

Istraživanje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju od 14. do 21. decembra 2012. godina na uzorku 597 punoljetnih građana.

- Potrebno je još više truda i napora u jačanju institucija i njihovom umrežavanju u borbi protiv korupcije - rekao je Vučić.

Potpredsjednik Vlade je najavio da bi do kraja marta trebalo da bude usvojeno 10 ili 11 zakona koji će unaprijediti borbu protiv korupcije i istakao da je prije njihovog usvajanja potrebno sprovesti najširu javnu raspravu, kao i da je potrebna podrška Agencije i Saveta za borbu protiv korupcije, EU, UN, OEBS i svih koji mogu da pomognu.

Vučić je ponovio da se uspješnom borbom protiv korupcije stvara bolji ambijent za strane investicije i da će Srbija, ako bude uspešna u toj borbi, biti u prednosti nad drugim zemljama.

- Politička volja postoji i najvažnija stvar je učvrstiti institucije kojima će borba protiv korupcije uvijek biti prioritet, a ne poseban politički program - dodao je Vučić.

Blic/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog