Vijesti

Upitno izručenje Darka Eleza BiH

BEOGRAD, SARAJEVO - Viši sud u Beogradu najvjerovatnije neće prihvatiti zahtjev Darka Eleza, krunskog svjedoka i jednog od glavnoosumnjičenih u predmetu "Lutka", za njegovo izručenje BiH, s obzirom na to da postoje dva velika razloga za negativan odgovor srbijanskog pravosuđa, saznaju "Nezavisne" od izvora u Ministarstvu pravde Srbije.

Prema njihovim saznanjima, prvi i osnovni razlog mogućeg odbijanja Elezovog zahtjeva za izručenje je činjenica da srbijansko pravosuđe vodi još dva postupka protiv njega za krivična djela počinjena na teritoriji Srbije.

Drugi bitan razlog je postupak koji se tiče utvrđivanja porijekla Elezove imovine, što nam je potvrđeno i u Višem sudu u Beogradu.

"Zahtjev Darka Eleza još nije riješen, zato što traje postupak za trajno oduzimanje njegove imovine koju ima u Srbiji. Teoretski, u pitanju je i imovina koju je prebacio na svoju porodicu, dakle, i fiktivno prebačena imovina na članove njegove porodice", potvrdila je za "Nezavisne" Maja Kovačević-Tomić, sudija ovog suda, navodeći da će ova procedura potrajati.

Puna dva mjeseca traje ova nova pravosudna trakavica, s obzirom na to da je Elez zahtjev za izručenje BiH podnio još krajem novembra prošle godine. Podsjećamo, nedugo nakon toga Eleza je, kao jednog od ključnih svjedoka u slučaju "Lutka", u Višem sudu ispitao tim tužilaca Tužilaštva BiH, kada je posredstvom advokata Duška Tomića najavio da će reći sve što zna, ali nakon što bude izručen BiH. No, s obzirom na to da ne postoji rok za izjašnjene Višeg suda o njegovom zahtjevu, odluka se, teoretski, može odužiti u nedogled.

"Nezavisnim" je juče u Ministarstvu pravde Srbije potvrđeno da će odluka Višeg suda za njih biti obavezujuća, čime su demantovane različite medijske spekulacije.

"Ministarstvo pravde Srbije ne može preinačiti odluku Višeg suda, ma kakva ona bude. Međutim, ukoliko Elez ne bude zadovoljan odlukom, ima pravo da se žali Apelacionom sudu, kao višoj instanci", kazali su u srbijanskom Ministarstvu pravde.

(Nezavisne/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog