Vijesti

Dodik pozvao Sindikat pravosuđa na prekid štrajka i obećao pare prvom prilikom

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas Sindikat pravosuđa Srpske da, u dogovoru sa Vladom i nadležnim ministarstvima, što prije obustavi štrajk.

"Ono što možemo da potvrdimo, i ja lično, jeste da ćemo učiniti sve da u što skorijem roku, prvom prilikom, bez oklijevanja, dođe do bar djelimičnog vraćanja smanjenih plata", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući štrajk administratovnih radnika zaposlenih u pravosuđu Srpske.

On je naglasio da iskreno žali što je došlo do štrajka, te da zagovara i podržava nastavak dijaloga Sindikata i Vlade Srpske.

"Od Vlade sam zahtijevao da se permanentno traže mogućnosti da se dio primanja u oblastima u kojima je došlo do smanjenja vrati u ovoj godini, kako bi u januaru 2014. godine imali plate na nivou iz decembra prošle godine", rekao je Dodik.

On je naveo da je ova godina ekonomski veoma neizvjesna na globalnom planu, zbog čega se moralo ići sa restriktivnim mjerama.

Zaposleni u obrazovanju, policiji, upravi i pravosuđu stupili su u štrajk 21. januara zbog smanjenja plata.

Sindikati uprave, policije i obrazovanja 23. januara stavili su moratorijum na štrajk, dok su zaposleni u pravosuđu nastavili sa štrajkom.

Sindikat pravosuđa Republike Srpske juče je pozvao nadležne za pregovarački sto, upozoravajući na negativne posljedice štrajka koji je ušao u treću sedmicu i tražeći da smanjenje plata zaposlenima u ovoj oblasti ne bude 20 nego 10 odsto, kao i ostalim budžetskim korisnicima.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog