Vijesti

Rasmusen: Rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine uslov za NATO

SARAJEVO - Politički lideri u BiH treba hitno da riješe pitanje nepokretne vojne imovine, odnosno njenog uknjiženja na BiH, ukoliko žele da zemlja dobije kandidatski status za članstvo u NATO, izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar Alijanse Anders fog Rasmusen.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, Rasmusen je podsjetio da su politički lideri u BiH prije godinu dana usvojili sporazum o nepokretnoj vojnoj imovini i istakao da je sada krajnje vrijeme da pokažu političku volju i taj dogovor pretoče u djelo.

"Mi smo spremni da aktiviramo Akcioni plan za članstvo (MAP), čim BiH riješi pitanje nepokretne vojne imovine, odnosno čim se obezbijedi da se ta vojna imovina uknjiži na BiH, odnosno uknjiži perspektivne lokacije, poput kasarni, poligona ili pisti, kao državnu imovinu", ponovio je Rasmusen.

Prema njegovim riječima, to je neophodno kao prvi korak, nakon čega preostali dio perspektivne vojne imovine treba da bude dodijeljen entitetima, kantonima i opštinama u BiH, koji ih mogu koristiti ili prodati kako bi pomogli lokalnom stanovništu.

"BiH i njeni građani imaće višestruku korist od članstva u NATO i EU,  jer to donosi bezbjednost, povoljne uslove za strane investicije, nova radna mjesta, kao i veće šanse za ekonomski prosperitet", rekao je Rasmusen novinarima.

On je dodao da NATO podržava i pomaže transformaciji regiona ka evroatlantskim integracijama, pa tako i BiH s ciljem zadovoljavanja interesa građana.

"Vaša zemlja je važan partner za NATO, i zahvaljujemo se na učešću Oružanih snaga u misiji ISAF u Afganistanu, jer to pokazuje vašu predanost da doprinosite međunarodnoj stabilnosti", naglasio je generalni sekretar NATO.

On je uputio apel političkim liderima u BiH da "dozvole svojim građanima da imaju iste mogućnosti kao i narodi i građani centralne i istočne Evrope, koji su stupili u NATO skoro prije 10 godina".

"Ovo je istorijska prilika i istorijska pogodnost za BiH. NATO će biti sa vama na tom evroatlantskom putu, ali samo vi možete preći taj put i učiniti taj prvi korak", poručio je Rasmusen političarima i građanima BiH.

On je istakao da NATO i međunarodna zajednica ne žele da nameću rješenja BiH, već da jednostavno poštuju političke odluke domaćih lidera i institucija vlasti, koji treba da djeluju "kao jedna država", pri čemu sve eventualne sukobe i nesuglasice treba rješavati na miran način, blagovremeno i dijalogom.

Komentarišući provođenje odluke "Sejdić-Finci", Rasmusen je konstatovao da se samo uz političku volju i opšti konsenzus "može ići naprijed".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da je Rasmusen pozdravio reformu Oružanih snaga BiH.

"BiH je postala ozbiljan partner NATO u mirovnim misijama u svijetu, a od Alijanse smo dobili i pohvale za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji ISAF u Avganistanu", dodao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, BiH je svjesna onog što je prošla i zato želi da bude garant mira gdje god je to moguće u svijetu i gdje god je to potrebno.

On je potvrdio da dva problema stoje na putu BiH ka NATO.

"Prvi problem je NATO skepticizam koji se javio u dijelu BiH, u Republici Srpskoj, na kome se treba u budućnosti raditi i objašnjavati kako je došlo do toga i pokušati to prevazići", dodao je Radmanović.

Drugi problem, kako je rekao, jeste tehnički zastoj na putu BiH prema NATO, odnosno rješavanje pitanja vojne imovine.

Radmanović je potvrdio da je NATO odlučio da BiH primi u MAP onog momenta kada bude riješeno pitanje vojne imovine, te da su za to odgovorni politički lideri, od kojih se očekuje konkretizacija sporazuma kojeg su prihvatili prije godinu dana.

"Taj posao i danas stoji pred liderima političkih partija i parlamentarcima, jer je Predsjedništvo BiH dio posla iz tog sporazuma završilo, odnosno odredilo je 63 perspektivne vojne lokacije", rekao je Radmanović.

On je izrazio uvjerenje da će današnja posjeta generalnog sekretara NATO značajno doprinijeti ukupnom napretku BiH.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog