Vijesti

Doboj se zadužuje po deveti put

DOBOJ - Grad Doboj će se zadužiti deveti put, pa će na postojeće zaduženje od skoro 44 miliona KM uzeti još dva miliona KM kredita, čime će dostići zakonski maksimum za kreditno zaduženje.

Za usvajanje Odluke o kreditnom zaduženju grada Doboj od dva miliona KM na period od 10 godina danas su na sjednici Skupštine grada glasali odbornici SDS-a, DNS-a, SDP-a, NDS-a i SNSD-a, dok su odbornici SP-a, SDA i Liste za Doboj bili uzdržani.

"S novim kreditom smo došli do 17,9 odsto izvornih prihoda. Onaj ko dođe poslije nas neće imati mogućnost da se zaduži nijednu KM za realizaciju bilo kojeg projekta, pa čak možda i nekog koji će donijeti boljitak ovom gradu", rekao je Srđan Todorović, odbornik SP-a.

On je kolege upozorio da malo njih zna koliko je grad uopšte zadužen, te dodao da je već dovoljno zadužen za namjene koje ne donose povrat novca.

Pejo Krnjić, odbornik Liste za Doboj, koju čine SBiH, HSS - NHI i NSP, podsjetio je da se grad prošle godine zadužio 10 miliona KM, koje je "potrošio za tri-četiri mjeseca". 

"Sada se ponovo zadužujemo za dva miliona KM, odnosno zadužujemo se za 3,2 miliona KM jer ima i kamata. Kakva je to politika, postoje li ovdje ekonomisti? Ne mogu da prihvatim da za tri-četiri mjeseca potrošimo 10 miliona KM, a odmah sljedeće godine tražite još dva miliona KM da bi mogli živjeti", poručio je odbornicima Krnjić.

U novom kreditnom zaduženju nema ništa sporno, smatra Sretko Đurković, odbornik NDS-a, te navodi da je u nekim opštinama u RS njihovo zaduženje pet puta veće od godišnjeg budžeta.

"Da mogu dodao bih još jednu nulu, neka vraćaju naša djeca, nisu ona bolje ni zaslužila, svi mi imamo djecu i neka se bore. Čitav svijet svoju ekonomiju bazira kroz kredite, nema države koja nema kredit. Bila je nekada Rumunija bez kredita, ali su pasli travu", kaže Đurković.

Mihnet Okić, odbornik SDA, kazao je da "nije protiv kreditnog zaduženja, ali jeste protiv načina raspodjele", te dodao da mu nije poznato koliko je grad zadužen i bilo bi "korektno da se to kaže, jer svi treba da to vraćaju".

"Mi u principu nismo za kreditna zaduženja, inače nisu popularna, ali o ovom kreditnom zaduženju je trebalo razmišljati u prethodnom sazivu", navodi Zoran Blagojević, predsjednik SNSD-ovog kluba odbornika.

 Mirko Pobrić, načelnik Odjeljenja za finansije, izjavio je da će dva miliona KM kredita biti potrošena na dugove iz prošle godine, koji se odnose na kapitalna ulaganja, odnosno "obaveze dobavljačima za usluge i opremu".

"Administrativna služba prati mjesečno izvršenje budžeta, zna se da ima određenih obaveza koje se moraju prenijeti u 2013. godinu, a Zakon o budžetskom sistemu dozvoljava kreditno zaduženje za izmirenje takvih obaveza stvorenih u prethodnom periodu", izjavio je Pobrić.

(Nezavinse/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog