Region

Albanci bi da SAD Srbiji oduzme Preševsku dolinu

SKOPLJE -Demokratski front za nacionalno objedinjenje iz Tirane traži od SAD da Preševsku dolinu oduzmu od Srbije kako bi onemogućili Rusiju da gradi kanal do Soluna.

U pismu bivšoj američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, Front sugeriše da SAD Preševsku dolinu oduzmu od Srbije tako što će je proglasiti svojom prekookeanskom teritorijom po principu Panamskog kanala, piše skopska "Nova Makedonija".

List na naslovnoj strani piše da bi cilj ove eventualne američke intervencije bio uspostavljanje dominacije u celosti na Balkanskom poluostrvu.

DFNO, koja u svom logu ima mapu velike Albanije, smatra naime da je ideja izgradnje kanala “antialbanska s ciljem etničkog čišćenja Albanaca" i davanja mogućnosti Rusiji da kontroliše celu teritoriju.

DFNO Klintonovu podsjeća da je projekat izgradnje kanala star više od sto godina kada je, kako navode, dopisnik "Njujork tajmsa" sa Balkana objelodanio dogovor koji su američki i ruski kapitalisti potpisali u Sant Peterburgu.

Time su, tvrdi se u pismu Klintonovnoj, Amerikanci stekli pravo na Preševsku dolinu, piše makedonski dnevni list citirajući dijelove pisma.

“Preševska dolina treba da bude vraćena u fokus interesovanja SAD kao prekomorska američka teritorija, jer je podjednako važna kao i Panamski kanal, koji je eksteritorijalan od Paname. Na toj teritoriji je potrebo američko prisustvo isto kao i u ostalim ovakvim teritorijama”, navodi se u pismu.

U DFNO-u smatraju da bi za rješavanje problema Preševske doline trebalo poštovati princip samoopredeljenja, odnosno da bi Albanci s juga Srbije trebalo da imaju pravo na svoj stav.

"Tim ljudima treba dozvoliti da imaju poslednju riječ sa kim žele da žive i staviti tačku na eksperimentalne politike na Balkanu", smatraju u DFNO.

(Tanjug/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog