Vijesti

Oko 500 radnika RiTE Ugljevik izašlo na proteste

Oko pet stotina radnika treće i prve smjene Rudnika i Termoelektrane Ugljevik jutros su oko sedam sati u krugu termoelektrane održali, kako je rečeno, informativni zbor, odnosno protestni skup zbog namjera investitora treće faze termoelektrane snage 600 MW.

Rukovodstvo RiTE Ugljevik nije podržalo ovaj skup niti je iko želio dati izjavu za medije. Radnici su svoje poruke upućivali i rukovodstvu preduzeća, ali i Miloradu Dodiku, predsjedniku RS.
Branko Đurđević, predsjednik Sindikalne organizacije u ovom preduzeću, kaže da je razlog okupljanja izgradnja treće faze termoelektrane koju, prema ugovoru, sa 800 miliona eura treba da finansira "Comsar Energy Limited", u vlasništvu ruskog biznismena Rašida Serdarova.
Nosilac radova je novoformirano preduzeće "Comsar Energy RS", a vlasništvo kapitala u novom bloku, shodno ulaganjima, iznosit će 90 posto "Comsar Energy", te 10 posto Elektroprivreda RS.

Radnici protestvuju zbog namjera da se za potrebe treće faze koristi kop "Ugljevik Istok", sa zalihama od 50 miliona tona uglja, koji bi trebalo da bude budućnost sadašnje termoelektrane, koja je u njega uložila milione maraka. Radnici tvrde da novo preduzeće koje će gazdovati trećom fazom ne želi da investira u nove kopove, te da bi eksploatacijom "Istoka" bila uništena budućnost zaposlenih u termoelektrani koja je u vlasništvu Vlade RS.

(avaz.ba/Frontal)



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog