Region

Osječki “maratonci“ pljačkali pokojnike

OSIJEK - Gradsko pogrebno poduzeće „Ukop“ i grad Osijek doživjeli su tešku blamažu. Grupa grobara već je godinama pljačkala grobove i pokojnike. Međutim, zahvaljujući prijavi otkupljivača zlata, policija je razotkrila ovu rabotu i pohapsila kradljivce.

Gramzljivost im je došla glave! Osječki zlatari primijetili su da im neke osobe svako malo dolaze i nude nakit i zubno zlato, to im je bio sumnjivo i  - prijavili su stvar policiji.

Policija je mjesec dana pratila sumnjivce i ušla u trag organiziranoj i raširenoj raboti u kojoj su gotovo svi grobari osječkog pogrebnog poduzeća „Ukop“ već godinama pljačkali pokojnike i grobove.

„Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku utvrđeno je postojanje sumnje da je 15 djelatnika jednog trgovačkog društva u Osijeku počinilo kazneno djelo 'povreda mira pokojnika'  i kazneno djelo 'teška krađa'. Naime, sumnja se da su unazad više godina na više groblja grada Osijeka u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi s posmrtnih ostataka  iz grobova i grobnica  otuđivali zlatni nakit, zlatne zube i navlake te dijelove odjeće“, kaže za RSE voditelj Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU osječko-baranjske Darijo Premec.

Većini privedenih određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Da bi se izbjeglo ponavljanje ovakvih krađa i vratilo dobar glas jedinom osječkom pogrebnom poduzeću, ali i osiguralo da pokojnici budu na vrijeme pokopani, u  „Ukopu“ su na pripremi za pogrebe – umjesto pogrebnika – angažirani radnici iz klesarije, a na pogrebima angažirani su i ljudi iz administracije. 

RSE/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog