Region

Mesić: Ćirilica mora u Vukovar

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da Hrvatska treba da sprovede odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na osnovu koga bi se kao službeni jezik i pismo u Vukovar uveli srpski jezik i ćirilica.

- Niko se u Vukovaru nije borio protiv ćirilice, nego protiv agresije JNA i paravojnih organizacija. A JNA je službeno koristila ekavski govor i latinično pismo. Zato, ko kaže da se u Vukovaru ratovalo protiv ćirilice, netačno govori - izjavio je Mesić za riječki "Novi list".

Rekavši da je Hrvatska danas pravna država, da je normalno da sprovodi svoje zakone, Mesić je rekao da neko želi da zemlja koja ulazi u Evropsku uniju ne sprovodi sopstvene zakone.

Nazivajući suprotstavljanje uvođenju dvojezičnosti nepotrebnim politizovanjem, Mesić je rekao da uvođenje dvojezičnosti nema nikakve veze sa sadašnjom vlašću jer je zakon donijet prije 11 godina.

Novi list izvještava da su organizatore antićiriličnog protesta održanog prošle subote prekjuče primili predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i šef Sabora Josip Leko.

(Nezavisne.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog