Vijesti

Lazanski: U interesu građana je da se naoružanje proda

BIJELJINA - Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da bi bilo logično da BiH proda, ustupi ili kompenzira Srbiji višak naoružanja koji je interesantan za tu državu, jer će, u suprotnom, to za par godina biti "obična hrpa starog gvožđa", ali da političari iz Federacije BiH /FBiH/ u tom smislu pokazuju jednu vrstu sujete i potpunog nerazumijevanja šta su interesi građana.

"Interesi građana su, kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj, da se sve što nije prespektivno, sve što ne koristi Oružanim snagama BiH, ili proda ili kompenzira, ukoliko nije za uništavanje i još ima neku upotrebnu vrednost", rekao je Lazanski Srni.

Lazanski je istakao da bi to bio logičan potez, jer to oružje stoji u magacinima i hangarima i propada. "Međutim, imate puno njih u Sarajevu koji razmišljaju logikom 'neka sve propadne, pa makar ne dobili nijednu marku, samo da ne dobije Srbija'. Ta vrsta neracionalnog ponašanja, u krajnjem slučaju, šteti finansijama BiH i građanima posebno", rekao je Lazanski.

On je precizirao da bi za Srbiju bilo interesantno pet aviona "Orao" s dobrim resursima i jedan avion "G4", koji su u Banjaluci, a koje su još ranije vazduhoplovni stručnjaci iz Srbije pregledali, te četiri ili pet višecijevnih bacača raketa "Orkan" koji se nalaze u kasarni u Visokom, jer Srbija jedina u svijetu još koristi te avione i ima takve rakete.

"Ti bacači u Visokom ne mogu da ispale nijednu raketu, jer te rakete ima samo Srbija. Dakle, bilo bi logično da se tu napravi neki dogovor da BiH proda ili ustupi te bacače Srbiji i te avione, a da Srbija BiH ustupi neke druge stvari - da li usluge lečenja građana BiH na Vojno-medicinskoj akademiji ili u drugim zdravstvenom centrima, neke vrste privrednih kompenzacija ili slično", smatra Lazanski.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog