Vijesti

Milioni odu na usavršavanje državnih službenika

BANJALUKA - Školovanje i obuka direktora, sekretara, stručnih saradnika i savjetnika u institucijama BiH koštala je posljednjih nekoliko godina oko 1,5 miliona maraka, a u iduće dvije godine za ove namjene biće potrošeno dodatnih 750.000 KM.

Prema Strategiji obuke i razvoja državnih službenika od 2013. do 2015. godine, koju je usvojio Savjet ministara, ne radi se o troškovima za osposobljavanje službenika u njihovim osnovnim profesionalnim znanjima, već o popuni praznina i unapređenju specifičnih znanja u okviru njihovih specijalnosti.

Obukom je obuhvaćeno 3.308 službenika, među kojima je najviše viših stručnih saradnika, njih ukupno 895.

U vrhu "polaznika" obuke su i saradnici, šefovi određenih jedinica, direktori, sekretari i drugi.

Za njihovo školovanje i obuku od 2003. godine do danas najviše novca je utrošeno 2007. godine i to 300.000 maraka, a procjene govore da će za njihovo usavršavanje u iduće dvije godine biti potrebno minimalno 750.000 maraka.

- Za realizaciju strategije tokom ove godine biće minimalno potrebno 200.000 KM, iduće godine 250.000, a taj iznos će se u 2015. godini popeti na 300.000 maraka - navedeno je u ovom dokumentu.

U Strategiji se najavljuje i nastavak aktivnosti na stvaranju preduslova za uspostavljanje centra za obuku i razvoj državnih službenika.

- Koncept predviđa namjenski objekat za obuku državnih službenika s obzirom na to da obezbjeđenje prostora za održavanje obuke trenutno predstavlja usko grlo u organizaciji obuka. Iznajmljivanjem prostora rastu troškovi obuke, a stalno mijenjanje lokacije stvara organizacione probleme i proizvodi osjećaj zbunjenosti kod službenika - navedeno je u Strategiji.

Naglašeno je i da će prioritet u budućem periodu biti uspostavljanje odbora za obuku i razvoj državnih službenika kao ekspertskog tijela koje će formulisati politiku obuke i razvoj službenika. Ono će voditi računa i o tome da obuka bude "na nivou".

Predsjednik Upravnog odbora fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) Zoran Ivančić rekao je "Glasu Srpske" da, iako je u vremenima krize potrebno dvaput okrenuti svaku marku prije nego što se potroši, ne može biti protiv edukacije državnih službenika, ali da se njihov izbor obavi transparentno među uglednim i akreditovanim edukativnim ustanovama.

- Pri tome treba da se vodi računa o tome da ta edukacija o trošku poreskih obveznika bude usko povezana sa povećanjem koristi i unapređenjem usluge koje građani imaju od tih službenika - rekao je Ivančić i dodao da pri zapošljavanju treba da se biraju najbolji i najstručniji kandidati, za razliku od njihove etničke i stranačke pripadnosti.

Ocjene

Agencija za državnu službu BiH nedavno je sačinila izvještaj o ocjenjivanju državnih službenika u institucijama BiH za šest mjeseci prošle godine, prema kojem prosječna ocjena za državne službenike po dostavljenim podacima iznosi 3,49.

U izvještaju je navedeno da su samo 22 institucije dostavile potrebnu dokumentaciju.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog