Vijesti

Poruke "Zašto plešem?"

Plesom protiv nasilja i u Banja Luci

Milijarda ljudi ustaće protiv nasilja nad ženama u 190 država i plesati u isto vrijeme kako bi pružili podršku ženama koje trpe nasilje

Od kada je Eve Ensler pokrenula "One Billion Rising" kampanju kako bi se stalo na kraj nasilju nad ženama, više puta su je pitali: Je li to plesni ili otvoreno politički pokret? Protest ili globalno slavlje? Dvije nedjelje prije 14. februara koji je Ensler, aktivistkinja i autorka "Vagininih monologa", odredila kao datum kampanje kaže:

"Nikada nisam vidjela ništa slično u mom životu. To je nešto što je premašilo klasu, društvene grupe i religiju. To je veliki feministički cunami."

Ove godine i banjalučki muzičari, sportski i plesni klubovi, novinari, fotoreporteri, slikari i glumci uključili su se u akciju ,,Plesom protiv Nasilja! Banja Luka na nogama!”, koja je dio globalne kampanje Jedna milijarda ustaje (http://onebillionrising.org/), usmjerene protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Helsinški parlament građana, Oštra nula, Udružene žene, Zdravo da ste, UNSA Geto, AIESEC, Perpetuum mobile, DUGA, Budi Muško Klub, Asocijacija XY, Asocijacija srednjoškolaca BiH, Partnerski omladinski pokret Banja Luka, mnogobrojni sugrađani i javne ličnosti Banjaluke zajednički će, 14. februara 2013. u 14h na Trgu krajine u Banjaluci, plesati protiv nasilja nad ženama.

Kampanja Jedna milijarda ustaje pokrenuta je kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj jedna od tri žene tokom svog života biva prebijena ili silovana. Procjenjuje se da čak jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica trpi nasilje. Akcija se organizuje na 15-godišnjicu obilježavanja V-dana, globalnog aktivističkog pokreta protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog