Region

Na provjeri i Miškovićevi poslovi na Kipru

BEOGRAD - Tim Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Srbije otputovao je na Kipar radi ispitivanja poslovanja i transakcija firmi u vlasništvu Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, koji se nalaze u pritvoru u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama koje su u javnost procurile u novembru, Miškovićeva of-šor kompanija na Kipru "Hemslejd" povezana je sa novcem poteklim od narko-bosa Darka Šarića, i to kao izvorom kredita za gradnju ekskluzivnog naselja, piše list "Danas".

Prema navodima tog lista, putovanje tužilaca na Kipar dio je proširene tužilačke i finansijske istrage, u kojoj zbog pravila o tajnosti nije u ovom trenutku moguće pouzdano otkriti pojedinosti, ali je moguće da se provjera dokumentacije odnosi i na novac Šarićevog narko-kartela.

U izvještaju koji je navodno Uprava kriminalističke policije uputila Tužilaštvu za organizovani kriminal tvrdi se da je potrebno provjeriti "plasman sumnjivog novca od 100 miliona evra koje je organizovana kriminalna grupa u ime Šarića uložila u izgradnju naselja `Belvil` u Novom Beogradu“.

U izvještaju se podvlači i da je Šarić za plasman novca koristio of-šor kompanije iz SAD i firme sa Kipra, kao i da su utvrđeni njegovi boravci u SAD, Holandiji i Austriji.

Oba kredita, vrijedna ukupno stotinu miliona evra, za koje srpska policija pretpostavlja da su obezbijeđeni Šarićevim novcem, uplaćena su na račun firme "Blok 67 asosiejšn" Beograd, koja je nosilac izgradnje naselja "Belvil".

Jedan od osnivača firme "Blok 67 asosiejšn" Beograd je "Delta ril estejt" Beograd, čiji je direktor Dejan Racić, a osnivač kiparska firma "Hemslejd trejding limitid", vlasnika Miroslava Miškovića, navodi se u izvještaju Uprava kriminalističke policije.

Na čelu Miškovićeve kiparske firme "Hemslejd", koja se već dugi niz godina pominje kada se govori o spornim poslovima vlasnika "Delta holdinga", doskoro se nalazila Tatjana Jeronimides, o kojoj su kiparski mediji pisali da je bila upletena u korupcionaški skandal sa gradnjom tržnog centra na aerodromu u Larnaki, piše list.

Za sada Miškovići ostaju u pritvoru do 9. marta, zbog sumnje u malverzacije sa putarskim preduzećima.

Srna/Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog