Region

Srbija ratnim veteranima mora da plati više od 200 miliona evra!

BEOGRAD - U Strazburu potvrđena presuda za isplatu ratnih dnevnica učesnicima rata na prostoru nekadašnje SRJ. Presuda obuhvata više od 100.000 boraca koji će tražiti najmanje 240.000 dinara

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu države Srbije i potvrdio prvostepenu presudu donijetu ranije u korist Saveza udruženja boraca Srbije 90-99. godine koji su tom sudu svojevremeno podnijeli apelaciju za isplatu ratnih dnevnica za učesnike rata na prostoru nekadašnje SR Jugoslavije.

Kako je rekao predsjednik Saveza udruženja boraca 90-99. godine Dušan Nikolić, procjenjuje se da će ta presuda obuhvatiti više od 100.000 veterana, jer samo taj savez okuplja oko 140.000 boraca.

Nikolić, inače, Leskovčanin kaže da veterani ne namjeravaju da “lome kičmu državi” i da su spremi na svaki dogovor oko dinamike i načina isplate duga.

- Rokovi počinju da teku od danas, a o načinu i dinamici isplate razgovaraćemo sa predstavnicima Vlade Srbije Srbije i pritom ćemo imati puno razumjevanje za državu – kaže Nikolić.

On dodaje da su ih na tužbu protiv države natjerali “nesavjesni političari” koji, kako kaže, svojevremeno nisu imali razumjevanja za njihove zahtjeve.

Ratni veterani su prije četiri godine u više navrata protestovali u svojim mjestima, a dolazili su i u Beograd gdje su ispred zgrade Vlade Srbije provodili po nekoliko dana i noći.

Oni će, kako kaže, od države tražiti isplatu najmanje 240.000 dinara po borcu, koliko je svojevremeno, prema jednoj odluci vlade, isplaćeno veteranima Topličkog okruga, sa pripadajućom kamatom od 2008. godine.

Nikolić kaže i da će to biti samo “prvo poluvrijeme” pregovora sa državom, a u drugom će, dodaje, ratni veterani tražiti hitno donošenje zakona koji će regulisati status boraca veterana, ratnih vojnih invalida i poginulih jer kaže da više niko od njih nije spreman da dozvoli da ti ljudi žive “od kontejnera”.

Savez udruženja boraca 90-99 Republike Srbije okuplja borce veterane iz 12 gradova u Srbiji.

Tanjug/Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog